Arhitectură în consonanță cu natura

Arhitectură în consonanță cu natura

Despre casă

Unde se află: pe o parcelă mică, flancată de două construcții vechi. Întregul ansamblu se află pe o podgorie încântătoare, din celebra regiune viticolă italiană Langhe. Aceasta este cunoscută nu doar pentru soiurile nobile de struguri, ci și pentru varietatea mare de trufe, cele mai apreciate fiind trufele albe de Alba. Langhe a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în 2014, fiindu-i conservate și promovate cultura viticolă și peisajele de vis.
Locatari: o familie de oameni de afaceri italieni
Date importante: proiectul de construcție și de amenajare aparține Damilanostudio Architects (www.damilanostudio.com), fiind coordonat de arh. Duilio Damilano. Lucrările au fost supervizate de Corrado Tesio. Terenul are o suprafață de 850 mp.

Jocul de linii de la exterior este discret evidențiat prin cromatica contrastantă, ce punctează zonele de referință ale fațadelor. Placările volumetrice scot și ele în evidență anumite porțiuni ale construcției.

Aleile ce înconjoară vilă sunt din beton amprentat, colorat discret în masă. Acest tip de alei se potrivesc perfect în compania unei construcții moderne.

Două dintre laturile dormitorului pentru oaspeți sunt în întregime din sticlă, pentru ca priveliștea să poată fi admirată. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că se află la etaj.

Această vilă cu o volumetrie interesantă este plasată într-o zonă de vis, pe o mică podgorie de pe coama unui deal, în localitatea italiană Fossano. Peisajul și locația au avut influențe decisive asupra arhitecturii și amenajării interioare, semnată de Damilanostudio Architects.

Forma canapelei ample copiază fidel linia elementelor arhitecturale din încăpere, astfel încât imaginea unitară este perfect coordonată.

Fotoliul Nemo, semnat de Fabio Novembre pentru Driade, este folosit la interior și la exterior pentru a sublinia latura artistică a proiectului.

Din respect pentru natură și pentru valorile locale s-a născut această vilă modernă, numită AD House de echipa de arhitecți care a elaborat proiectul. Are o suprafață de 350 mp, dar ceea ce o evidențiază nu este dimensiunea ei generoasă, ci jocul de volume și de suprafețe vitrate mari. Construcția este plasată pe un deal, având
perspective fabuloase asupra viilor dimprejur.

Accentele de culoare sunt artistic distribuite în context, astfel încât să vibreze decorul, dar să nu epateze. Lampa suspendată este împodobită cu schițe multicolore, realizate în maniera pictorului Andy Warhol.

Mobilierul compact, de un alb imaculat, din bucătărie a fost ales astfel încât să se supună rigorilor minimaliste ale amenajării interioare. Blatul de lucru este
dintr-un material compozit și are o cromatică uniformă.

Zona de dining are o compoziție simplă, dar vibrantă, datorită valorii estetice remarcabile a pieselor aflate aici. Atenția este atrasă în primul rând de scaunele    Supernatural, create de Ross Lovegrove pentru Moroso.

Dispunerea ei în planul terenului a fost făcută astfel încât geamurile imense să fie orientate către cea mai ademenitoare priveliște, aflată spre valea respectivei zone. În plus, acoperișul triunghiular copiază parcă forma dealului pe care se află. Echipa de la Damilanostudio Architects a combinat acoperișul în ape cu cel plat, pentru a da un plus de naturalețe construcției, căci într-o astfel de zonă nu s-ar fi pretat o clădire monobloc. Arhitectura jucată, cu multe goluri de lumină date de grinzi cu dinamică epatantă, capătă o alură homey prin finsajul uniform, de un alb imaculat, și prin textura atât de fină a tencuielii exterioare. Proiectul este un omagiu actual adus tradițiilor.

Pentru o mai bună comuniune cu natura, arhitecții au mizat nu doar pe suprafețe vitrate generoase, ci și pe materiale și culori inspirate din natură, fără ca designul actual să aibă de suferit.

Text: mariana nicolae Foto: Andrea Martiradonna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *