Arhitectură de patrimoniu înnobilată de ambientul șic

IMG_2928
Foto: Sorin Iacob

Anvergura cu care s-au desfășurat renovarea, restaurarea și decorarea vilei ne-a trezit interesul de îndată ce am auzit de această lucrare. Finalul proiectului s-a dovedit a fi peste așteptările noastre.

A flasem de acest subiect în urmă cu aproximativ doi ani, de la echipa de designeri La Maison, și pot spune că de foarte mult timp nu am mai fost așa nerăbdătoare să realizăm o ședință foto într-o locație recent amenajată. Datele proiectului mi s-au părut extrem de tentante pentru un articol în revista noastră, nefiind un lucru obișnuit să realizăm ședințe foto în clădiri catalogate drept monumente istorice.

IMG_2968-copy
Foto: Sorin Iacob

„A fost o provocare pentru noi de la bun început. Construcția a fost ridicată în perioada interbelică. Are o arhitectură impresionantă, cu multe ele­men­te specifice acelor ani. La momentul în care am fost prima dată să o vedem, se afla într-o stare bună. Acest lucru nu a însemnat o diminuare a intervențiilor noastre, căci a trebuit să restaurăm cu foarte mare grijă medalioanele și stucaturile care împodobesc plafoanele și pereții camerelor. Acestea au fost lucrări minuțioase, cărora le-au precedat unele obișnuite, precum înlocuirea pardoselilor (am montat parchet masiv) și finisarea pereților (am optat pentru vopsea lavabilă albă din două motive: proprietarii își doreau un cămin luminos, iar albul a fost varianta agreată și de ei; în plus, albul dă acea notă de eleganță pe care am dorit să o relevăm prin orice detaliu). Pe lângă acestea, a mai existat o etapă care a necesitat măsurători atente, dar și elaborarea unui proiect detaliat. A fost vorba de placările din marmură din baia matrimonială, holuri și bucătărie. Dalele au fost dimensionate astfel încât să formeze modele șic, dar să și urmărească linia mobilierului care urma să fie poziționat. Practic, am mers în paralel cu alegerea mobilierului și cu montarea marmurei, tocmai pentru ca totul să iasă perfect. Acum pot să spun că totul este la linie, cum se spune în limbaj tehnic, în sensul că elementele au fost poziționate corect“, ne-a mărturisit Martine Claessens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *