Arhitectură spectaculoasă, susținută de design în vogă

casa din busteni

Arhitectură spectaculoasă, susținută de design în vogă – Amplasată într-o zonă care îți taie respirația datorită priveliștii de vis și sălbăticiei locului, vila aceasta este o prezență inedită printre construcțiile de top din România. Proprietarii ei au decis de curând să o închirieze.

terasa

 

Construcție de vis în mijlocul sălbăticiei

living
Este un sentiment copleșitor când ajungi la această vilă! Există două căi de acces: una prin pădure și una pe un drum privat – ambele  se desprind de șoseaua principală, ce leagă localitatea Măgura de celelalte comune. Practic, din orice punct ai ajunge aici, primul impact vizual îți va rămâne întipărit mult timp în minte. De îndată ce treci de desișul pădurii, ți se deschide în față o priveliște cum rar poți întâlni. Pe o pajiște mare, ce acoperă coamele molcome ale proprietății, se află această construcție ieșită din tipare, dar integrată perfect în ambientul natural. Faptul că este construită din bușteni îi dă un aspect rustic, însă dispunerea spre exterior a lemnului îi conferă un look contemporan. De altfel, acesta a fost și dezideratul proprietarilor, o familie de străini care și-a dorit un cămin secundar, în perfectă armonie cu mediul. Au achiziționat terenul în 2008, iar lucrările de construcție și de rea-lizare a infrastructurii necesare au durat trei ani.„Zona este fabuloasă, ne-am dat seama de potențialul ei de îndată ce am descoperit-o. Cu mulți ani în urmă aici era o livadă, din care au mai rămas câțiva copaci. Am ținut cont de acest lucru și printre primele lucrări pe care le-am făcut a fost să plantăm copaci – în jur de 200 de arbori noi sunt acum aici, atât fructiferi, cât și unii specifici zonei“, ne-a explicat gazda noastră. Dar pentru ca visul familiei să prindă contur, au fost necesare intervenții tehnice de amploare. Astfel, a fost extinsă până aici linia de electrificare zonală, s-au drenat și reamenajat cele două lacuri, au fost realizate căile de acces, a fost construit un sistem de colectare și epurare a apelor menajere. În tot acest timp, cei doi soți s-au documentat pe diverse căi pentru a descoperi o formulă arhitectonică pe placul și la nivelul exigențelor lor.„Voiam o casă de munte, însă am exclus din start variantele de cabană ori de chalet tipic munților Alpi. Suntem o familie dinamică, sportul și activitățile în aer liber fac parte din viața noastră cotidiană. Deci și casa trebuia să ofere cadru adecvat pentru acestea“, ne-a spus doamna casei.

living-2

Arhitect celebru în Idaho, adus în pădurea din Buzău

dining

Într-un catalog cu locuințe de lux din întreaga lume au descoperit mai multe cadre ce aparțineau aceluiași arhitect american, Jim Ruscitto. Pe proprietari i-a atras faptul că acesta folosea mult lemn, dar într-o manieră actuală, elementele de arhitectură erau avangardiste, însă nu făceau notă discordantă cu spațiul în care se aflau respectivele case. Așa că au luat legătura cu Jim Ruscitto, pentru care a fost o provocare să vină pe aceste meleaguri, având în vedere că majoritatea operelor sale se află în Idaho. După o atentă consultare cu cei doi soți, a elaborat două planuri 3D, dintre care unul avea mai multe influențe clasice, iar cel de-al doilea, cu note actuale, a fost acceptat de gazdele noastre. Pentru că era însă un proiect de anvergură, care necesita soluții constructive cu totul noi, proprietarii au decis ca lucrările să fie coordonate tot de un arhitect, care să intuiască eventualele probleme tehnice și să coordoneze fiecare etapă, astfel încât rezultatul să fie conform planurilor 3D. Pentru aceasta au apelat la arhitectul Sergiu C. Petrea, de la firma Tecto Arhitectura (http://tecto.ro), care a urmărit întregul proiect pas cu pas.

dining-2

dining-3

Construcție spectaculoasă din bușteni

dormitor-1

 

baie-1
Construcția este din bușteni, cu diametre de 30-40 cm, iar pilonii de susținere din interior au diametre chiar și de 110 cm. Întregul lemn a fost adus de la o firmă din Piatra-Neamț. Anumite porțiuni sunt dintr-o piatră specială, provenită din Franța, din munții Alpi. La interior, ardezia pentru pardoseli este achiziționată pe comandă din Norvegia, iar lemnul de stejar, din România.Concomitent cu ridicarea construcției, gazdele noastre au reluat legătura cu designerul Simona Rizzi, cu care colaboraseră foarte bine la amenaja-rea casei lor din București. A fost o decizie inspirată, deoarece știau din experiența anterioară că  munca designerului nu este una de suprafață.
„În acest caz, arhitectura casei a fost cea care a dictat alegerea stilului de amenajare interioară. Proprietarii nu au dorit un decor epatant și de aceea am ales elemente care să contrabalanseze efectul vizual de impact al buștenilor masivi. Am folosit alb din abundență, pentru a da și mai multă luminozitate și pentru că se potrivește cu o astfel de amenajare. Deoarece s-a dorit ca această vilă să se confunde cu peisajul, am mizat pe prezența suprafețelor vitrate mari, pe care fie le-am lăsat libere (pentru a permite naturii să facă parte din decorul interior), fie le-am încadrat cât mai artistic, pentru a conferi intimitate în momentele de odihnă. Când am venit aici, etajul era un open space, pe care a trebuit să-l configurez cât mai funcțional. A trebuit să intervin cu o serie de artificii tehnice, impuse de structura din bușteni, precum realizarea unor postamente de susținere a lavoarelor din baie, care maschează, de altfel, conductele de apă“, ne-a explicat designerul Simona Ritzi.

dormitor-4baie-2
Text: Mariana Nicolae, Foto: Sorin Iacob

dormitor-copil
Arhitectură spectaculoasă, susținută de design în vogă a fost titlul unui articol interesant din revista Casa Lux nr. 8/2014,

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *