Corneliu Vasilescu: „Dacă există Rai, el nu poate fi decât colorat“

Maestrul Corneliu Vasilescu, la Galeria SENSO, în centrul Capitalei, se dedă risipei de culoare. Domină albastrul. Albastru marin, îi spun pictorii. Pentru mine, albastrul pânzelor sale este cosmic: nadirul, diametral opus zenitului, cel aproape indigo.

Aceasta, deschisă până la jumătatea lunii noiembrie la Galeria SENSO, este cea de-a doua expoziţie pe care artistul o intitulează Nirvana. Cu fiecare gest cromatic al său, surprins în pânze de mari dimensiuni, el creează un univers imuabil al stărilor mai presus de cuvinte şi al libertăţii depline. Abstragerea din naraţiune se petrece în momentul în care constată că desenul nu poate spune tot, nu îl mai poate exprima… Îi place să spună că lucrările lui trebuie să fie mute şi că, abia când încetează să mai comunice, încep să transmită. Abstragerea din naraţiune presupune definirea unei alte realităţi, perfect viabilă prin raporturi de culoare, relaţia dintre cantităţi şi complementaritatea cu forma. O tensiune născută atunci când un ochi vede şi celălalt simte, cum spunea Paul Klee, unul dintre pictorii pe care acest declarat „militant al artei abstracte“ îi admiră cu osebire.

1-portret

Corneliu Vasilescu (născut pe 23 octombrie 1934, la Bârlad) debutează în 1960, într-o expoziţie colectivă a membrilor UAP. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, Secţia de pictură, la clasa profesorului Gh. Saru. Cartea sa de vizită consemnează un număr impresionant de expoziţii în ţară şi străinătate: peste 40 de expoziții personale, aproape 50 de expoziţii româneşti de grup şi peste 30 de prezenţe la expoziţii internaţionale. Lucrările sale sunt prezente în colecţii publice şi private.

 

 

Foto: Corneliu Vasilescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *