Pentru marele artist Râmniceanu, creația este o zidire

pictorul-stefan-ramniceanu-copy
Foto: Marius Caraman

Singurătatea atelierului îmi dă neliniştea şi emoţia căutării. Mă reinventez în propriul labirint, care devine un loc de concentrare, dar şi de ruptură, de îndoială şi de împlinire, un drum iniţiatic în căutarea de sine.’ – Ştefan Râmniceanu

IMG_8864
Foto: Marius Caraman

Ştefan Râmniceanu a cucerit de la primul gest plastic. O pânză a lui, spunea Nicolae Steinhardt, „este ein Geschehen der Wahrheit… este epifanie“, iar cei mai importanţi istorici şi critici de artă au depus mărturie pentru un talent cu totul excepţional, pentru profunzimea spirituală a demersului unui artist fabulos.

Reîntors acasă de la Paris, unde în 1992 a obţinut o bursă a statului francez şi atelier în Cité Internationale des Arts, marele artist Ştefan Râmniceanu, membru corespondent al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere, ne oferă în RETROSPECTIVA RÂMNICEANU – URME, o imagine grandioasă. Ferecătura, Manuscris, Cămaşa zidurilor, Cărturari, Apostolii de lut, Stâlpul, Idoli, Centauri, Nopţile de aur, Omul universal, Scrisori din insule sunt cicluri care cuprind peste 400 de piese a căror fibră vie, conceptuală şi simbolică, se hrăneşte vertical cu seva Adevărului. Artistul îşi apropriază metafizic materialul cu care lucrează, îl înnobilează, împlinind dimensiunea sincronică a operei, orizontala Crucii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *