Jocuri de volume integrate într-un peisaj montan

Jocuri de volume integrate într-un peisaj montan – Relația interior-exterior a fost cheia de abordare a designului acestei case. Amenajarea a fost gândită să ofere lumină și să sugereze o continuitate între priveliștea epatantă a naturii și atmosfera interioară, păstrând un aer modern, contemporan. 

Dragoș Antonescu, antreprenor; Răzvan Ștefănescu, arhitect și
Valentin Baștină, inginer
Tel.: 0722.232.165, [email protected],www.craft-house.ro

Atunci când este posibil, este recomandată implicarea arhitectului cât mai de timpuriu, încă de la faza de alegere și achiziție a terenului, așa cum s-a întâmplat aici. Astfel, se poate evalua din timp potențialul terenului în raport cu nevoile beneficiarilor și cresc șansele ca dorințele acestora despre viitoarea proprietate să se materializeze

Proiectul este conceput pentru un cuplu matur care își dorește un loc special în care să petreacă timp de calitate împreună cu familia extinsă și cu prietenii. Astfel, casa de vacanță trebuie să fie ofertantă pentru un grup de oameni cu vârste diferite, cu stiluri de viață și nevoi variate. Totodată, proprietarii își doresc să aibă și propriul spațiu, o zonă de intimitate în care să se poată retrage fără să stingherească activitățile oaspeților.

Casa de vacanță este amplasată pe un teren în pantă, beneficiind de vecinătatea pădurii și de o priveliște specific montană. Înclinarea și orientarea terenului au constituit deopotrivă provocări și atuuri. Panta accentuată a permis rezolvarea temei de proiectare prin realizarea a trei nivele, fiecare având ieșire la firul ierbii. În ciuda dimensiunilor generoase ale casei, aceasta nu lasă impresia de masivitate, fiind foarte bine integrată în sit prin jocul de volume și de terase și prin mascarea anumitor părți ale clădirii cu pământ și vegetație. De exemplu, peste zona de spa și piscina primului nivel avem o zonă verde care funcționează ca terasă pentru spațiul dedicat bucătăriei și locului de luat masa de la al doilea nivel. La fel, terasa verde a zonei matrimoniale este amplasată deasupra camerelor de oaspeți, pe care le și maschează.

Casa este gândită să se deschidă cât mai mult către exterior, astfel încât frumusețea pei-sajului montan și vecinătatea pădurii să poată fi percepută și din interior. Prin jocul volumelor și al nivelelor, am reușit să oferim fiecărei încăperi o bună comunicare cu mediul înconjurător. Livingul beneficiază atât de orientarea cea mai bună către priveliștea peisajului montan, cât și de un volum și de o înălțime interioară foarte generoase, permițând ca maiestuozitatea specifică muntelui să pătrundă cât mai mult în spațiul interior.

Mariana Nicolae. Proiect realixat de echipa CraftHouse (www.craft-house.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.