Flori frumoase în ghivece

Niște flori frumoase amplasate în ghivece vor înveseli atmosfera din locuința ta pe timpul iernii. Învață să le respecți cerințele tot anul, ca să le menții frumoase și să facă flori din nou!

flori in ghivece azalee
Foto: Flori Lixăndroiu

Găsești în magazine flori care arată minunat, deoarece în sere au avut condiții de viață optime. Însă ce faci ca să ai mereu flori frumoase acasă, în ghivece? Asigură-le microclimatul și îngrijirile ce le convin. Premisa succesului este să știi care este locul potrivit pentru flori. Dacă nu le place ceva, plantele devin palide, se alungesc sau nu cresc, florile li se micșorează sau cad și în final mor. Multe plante de apartament își au originea în zone tropicale. Dacă vin din deșert, cer lumină multă, iar dacă vin din păduri umbrite (ca orhideele sau begoniile), nu agreează soarele direct. Plantele cu flori pretind, de regulă, mai multă lumină decât cele decorative prin frunze: dacă vara trebuie evitat un pervaz însorit, iarna, când soarele este blând, acesta este chiar indicat. Chiar dacă te deranjează că, în căutarea luminii, își strâmbă tulpina, reține că nu le place să fie rotite (își pot pierde bobocii!). Exemple notabile sunt azaleea, camelia, gardenia. Aerisește bine camera, dar nu ține plantele în curent și nu le supune la variații bruște și repetate de temperatură, ca să nu le cadă frunzele. Asigură o alternanță termică firească între zi și noapte. Temperaturile nocturne mari duc la oboseala plantei. Evită apropierea de calorifere!

Sfat pentru flori în ghivece – azalee
Azaleele cultivate în condiții de seră înfloresc iarna și primăvara. După înflorire le poți aplica o tăiere pentru corecția formei. Când le schimbi vasul, nu opta pentru unul prea mare și mai ales nu pentru unul prea înalt.

Articol adaptat din revista Casa lux – ianuarie 2012

Autor: Flori Lixăndroiu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *