(P) Cum a fost la Vienna Design Week 2013

În perioada 27 septembrie – 6 octombrie a avut loc cea de a șaptea ediție a festivalului internațional de design Vienna Design Week. Cu peste 100 de manifestări, expoziții, instalații de artă și mese rotunde, capitala austriacă a fost o adevărată platformă de exprimare a designerilor din toată lumea.

Anul acesta, centrala festivalului a fost amenajată într-o fostă școală, pe Argentierstrasse. Aici au fost concentrate multe expoziții și instalații precum cea a studenților de la École cantonale d’art de Lausanne.

Am admirat ingeniozitatea balansoarului ce tricotează o căciulă dacă este pus în mișcare. Mica mașină de tricotat acționează printr-un sistem de pârghii care sunt puse în mișcare prin legănare.

Balansoar

 

Un alt proiect interesant al studenților de la  École cantonale d’art de Lausanne mi s-a părut și Hot Tools, o expoziție de obiecte din sticlă turnate în mișcare, precum vasul Mould in Motion, aparținând lui Philipp Grundhöfer. Laturile neregulate ale obiectului au fost formate cu ajutorul pârghiilor din lemn care au fost mișcate în timpul turnării sticlei. Lucrarile au fost dublate de un film documentar despre etapele procesului.

Foto: Kramar/ Fischka.com

Tot în centrala festivalului am cunoscut-o pe Theresia Kohlmayr care, împreună cu Jonathan Lutter și Christian Knapp, formează echipa Urbanauts ce amenajează hoteluri neconvenționale în spații comerciale goale. Chiar în incinta școlii de pe Argentinerstrasse era amenajat un astfel de hotel, în care am fotografiat-o pe Theresia. În acest spațiu se putea chiar înnopta contra cost!

Theresia Kohlmayr

O mare pondere au avut-o expozițiile cu tematică ecologică, precum cea a producătorului belgian Buzzispace. Acesta oferă mobilier de birou și casnic, dar și tapet sau abajururi fabricate din PET-uri reciclate în sistem craddle-to-craddle. Marea lor calitate, pe lângă faptul că sunt prietenoase cu natura, este că izolează fonic. Iată o soluție ideală pentru birourile open space si nu numai!

Buzzispace

Mi-a plăcut foarte mult expoziția Tour du Monde, de la muzeul de artă aplicată MAK. O imensă instalație de biciclete fabricate de la 1950 și până în prezent a uimit publicul cu modelele sale legendare și unicate provenite din colecția personală a arhitectului vienez Michael Embacher. În Bicycle Diaries, carte apărută la Londra în 2009, muzicianul și artistul universal David Byrne (cei ce cunosc grupul Talking Heads știu că este solistul lui) descrie impresiile din călătoriile sale cu bicicleta în metropole ca New York, Berlin, Istanbul sau Buenos Aires. Extrase din carte se puteau asculta la cască.

Foto: Florian Rainer/Fischka.com
Foto: Florian Rainer/Fischka.com

Una dintre cele mai interesante expoziții găzduite tot la MAK a fost dedicată fenomenului Do-It-Yourself, pornind de la seria de cărți Nomadic Furniture (autori James Hennessey și Viktor Papanek), din anii ’70, și urmărindu-l până în prezent. Am remarcat proiectul unui cub cu latura de 2,5 m, al echipei poloneze chmara.rosinke. Ania Rosinke și Maciej Chmara (în imagine) sunt stabiliți la Viena.

Foto: Florian Rainer/Fischka.com
Foto: Florian Rainer/Fischka.com

În timpul festivalului am avut plăcerea de a locui la unul dintre cele mai intersante și noi hoteluri de design, 25hours, de lângă Museumsquartier. “We are all mad here” scrie pe fațada lui, o asumare ironică a originalității cu care a fost tratat spațiul ambiental din întreaga clpdire. Echipa Dreimeta, sub conducerea lui Arnim Fischer, a ales ca temă fascinanta lume a circului, în perioada sa de înflorire de la începutul secolului XX. Amestecul de antichități, piese vintage, look industrial și mobilier de design surprinde plăcut și creează o atmosferă proaspătă și jovială. Un hotel în care nu te plictisești niciodată!

Foto: Stephan Lembke made by 25hours Hotels
Foto: Stephan Lembke made by 25hours Hotels

 

Stephan Lembke made by 25hours Hotels
Stephan Lembke made by 25hours Hotels