(P) A început Sibiu Jazz Festival 2016

Sibiu Jazz

Concursul Sibiu Jazz Festival deschide saptamâna jazzistică de la Sibiu

AfisConcurs

În perioada 23- 29 mai, Sibiul găzduiește Festivalul Internațional de Jazz organizat de Fundația Sibiu Jazz Festival. Ca în fiecare an, Concursul SJF a deschis săptămâna jazzistică de la Sibiu.  Evenimentul se desfășoară până pe 25 mai și va fi transmis LIVE/în direct pe livestream.com, sibiujazz.ro și facebook.com/sibiujazz, începând cu ora 19:00.

Adresat noii generații de muzicieni ai genului, concursul Sibiu Jazz Festival aduce anul acesta la Sibiu 16 concurenți (formații si soliști), din Austria, Italia, Republica Moldova, Ungaria și România. Participanții vor fi evaluați de un juriu alcătuit din experți recunoscuți în domeniul muzicii de jazz.

În mod tradițional, seara de miercuri, 25 mai, va marca încheierea Concursului Sibiu Jazz Festival, prin Gala Laureaților și două concerte speciale: Hot Club de Cluj & Cornel Bucșă (câștigători 2015) și Amalia Preda Quartet (câștigătoare 2014).

Între 26 și 29 mai, festivalul continuă cu evenimente care se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Iubitorii de jazz vor  putea savura concertele celor de la Modern Art Orchestra (Ungaria), Trio Reijseger – Fraanje – Sylla (Olanda), Sekou Kouyate (Guineea), The Diaspora House (Israel), Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg) sau Tangostinato (Italia),  precum și serile de jam sessions ce vor fi organizate în diverse locații din oraș.  De asemenea, pe toată perioada festivalului  se poate vizita expoziția de fotografie Focus Jazz. Festivalul se va încheia pe 29 mai cu Jazz for Kids, o serie de concerte educative și ateliere de creație pentru copii.

Mix de stiluri la cel mai important festival de jazz din România.
Iată câteva concerte pe care nu trebuie să le ratați

Big band contemporan: Modern Art Orchestra (Ungaria) –  www.mao.hu/en/

MAO3

Modern Art Orchestra este un big band contemporan de jazz ce se axează pe intepretarea pieselor compuse de unii dintre cei mai creativi muzicieni contemporani maghiari. În calitate de fondator și director artistic al formației, trompetistul numarul unu al Ungariei, Kornel Fekete-Kovacs a reușit să adune muzicieni de prim rang ce abordează genuri muzicale dintre cele mai diverse: jazz, pop, muzică clasică sau contemporană. MAO și-a câștigat statutul de formație creativă cu un sunet unic, ce își are rădăcina în fuziunea dintre big band-ul de jazz profesionist și aranjamentele muzicale clasice, realizate pentru orchestra de cameră. Formația a realizat nenumărate proiecte de succes, alături de muzicieni de renume internațional precum: Bob Mintze, Dave Liebman, Kurt Elling sau Wallace Roney prin Rhoda Scott, New York Voices sau Corul de Gospel Harlem.

Trio memorabil:  Reijseger – Fraanje – Sylla (Olanda, Senegal)http://reijsegerfraanjesylla.com/

Reijseger_Fraanje_Sylla_nr1_Krijn_van_Noordwijk

Ernst Reijseger – violoncel
Harmen Fraanje – pian
Mola Sylla – voce, m’bira, xalam,  knogoma

Tot la Sibiu va fi prezent și Trio-ul Reijseger – Fraanje – Sylla din Olanda. Repertoriul lor constă în cântece africane în dialect Wolof, interpretate de solistul de origine senegaleză al trupei, Mola, și liniile melodice ale lui Ernst Reijseger și Harmen Fraanje, unele dintre ele fiind compuse pentru coloana sonoră a filmelor lui Werner Herzog.

Ernst Reijseger este un maestru al violoncelului; combinând variații de Bach, cu linii de bass hard bop în stilul lui Mingus și chiar ritmuri de percuție africană. Ceilalți membri ai formației sunt la fel de talentați și originali în interpretare: pianistul Harmen Fraanje, considerat unul dintre cei mai promițători tineri pianiști din Europa, crează linii melodice imaginare prin fuziunea muzicii clasice cu jazz-ul, iar muzicianul senegalez Mola Sylla exprimă propriile tradiții culturale, printr-un timbru vocal puternic acompaniat de cateva instrumente africane originale. Rezultatul acestui mix de stiluri și tradiții este extrem de original și nu parcurge doar genuri muzicale diferite dar le și transcede. Imaginați-vă această combinație de melodii lirice și pline de sensibilitate ale pianistului olandez Harmen și stilul mereu surprinzator de “guru al improvizațiilor” specific lui Ernst. Trebuie savurat!

 

Câștigător Sekou Kouyate (Guineea) – http://sekoukouyate.com/

Sekou Kouyate 2

Sekou Kouyate – kora electrica, vocal

Henrik West – chitara bas, vocal

Francis Kweku Osei – tobe, vocal

Carl Winther – pian & keyboard

Un alt nume important din festival este Sekou Kouyate, câștigător al Global Music Award – medalia de aur. De multe ori, supranumit “Jimi Hendrix al Korei” datorită riffurilor sale rapide și al sonorității fascinante, Sekou Kouyate este un artist unic. Originar din Guineea, Sekou Kouyate a obținut recunoaștere internațională, fiind cunoscut astăzi drept unul dintre cei mai talentați interpreți de electric kora, instrument muzical de origine africană. A colaborat cu artiști precum: marele pianist cubanez – Roberto Fonseca, regele parizian al funkului – Marco Prince FFF, formația de muzică zouk “Kassav” din Martinica sau rapperul new yorkez – Joe Driscoll.

FOCUS JAZZ, expoziție de fotografie inedită

Poster Focus Jazz

Până pe 29 mai, iubitorii de jazz și nu numai vor putea vizita expoziția de fotografie Focus Jazz, expoziție ce prezintă în fiecare an momente unice din istoria de peste patru decenii a festivalului de jazz de la Sibiu. Pentru prima dată, această expoziție tradițională este completată cu lucrări originale realizate special pentru Sibiu Jazz Festival de către artistul fotograf Tibor Jakab. Lucrările colecției Musical Body Sounds vor fi prezentate în premieră în cadrul celei de-a 46-a ediții.

„Crearea colecției “Musical Body Sounds” a fost o nouă provocare pentru mine. Muzică și trup. Sunet și forme. Erotism? Colecția redă dragostea pentru muzică, printr-un simbolic dans erotic dintre corpul femeii și instrumentul muzical”, spune Tibor Jakab.

Expoziția de fotografie are loc la Centrul de Informare Turistică din cadrul Primăriei Sibiu și poate fi vizitată în perioada 21-29 mai.

Jazz for Kids, concerte educative și ateliere de creație pentru copii

jazz for kids

Festivalul se va încheia pe 29 mai, într-o atmosferă relaxantă, organizatorii pregătind pentru prima dată un program exclusiv dedicat copiiilor: Jazz for Kids, în parteneriat cu jazz.ro.

Spectacolul JAZZ FOR KIDS din cadrul Sibiu Jazz Festival va fi dezvoltat în jurul unui scenariu original, pe muzică compusă de cunoscutul muzician de jazz Mihai Iordache. Muzicienii vor provoca audiența la interacțiune prin ingenioase dialoguri cu instrumentele. Muzica, armoniile și ritmul se vor transforma în povești, personaje sau ghicitori care vor traduce pe înțelesul micilor spectatori limbajul bogat al muzicii de jazz.

Evenimentul, care se desfășoară la teatrul Gong, între 18:00 si 19:00, este o întâlnire ludică, interactivă și plină de ritm cu jazzul și improvizația muzicală. Intrarea este liberă.

Program disponibil online

Mai multe detalii despre artiști și programul festivalului pe www.sibiujazz.ro sau pe www.facebook.com/sibiujazz/

Bilete și abonamente
Biletele și abonamentele pentru festivalul de Jazz de la Sibiu se pot cumpăra din rețeaua Eventim , librăriile Humanitas, magazinele Orange, Vodafone, Germanos și OMV. Prețul unui bilet este de 50 lei (redus – 30 lei), iar prețul unui abonament este de 120 lei (redus – 70 lei).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *