Weekend la sud de Dunăre, 
într-un loc încărcat de istorie

Foto: Fotolia

O cetate medievală bine păstrată, biserici bizantine tainice și străzi pitorești ale artizanilor – acestea sunt doar câteva atracții din Veliko Târnovo.
Pornind din București, în trei ceasuri ajungi la porțile fostei capitale bulgare. De cum intri în Veliko Târnovo, ești copleșit de grandoarea pei-sajului și a vestigiilor din vremea bizantină. O citadelă din secolul al XII-lea își înalță încă zidurile, bastioanele și părți din clădirile mărețe pe sub care au mărșăluit țarii bulgari, cavaleri cruciați și armate bizantine. Este situată pe un pinten deluros, greu accesibil din trei părți, pe unde râul Yantra a săpat un canion adânc și sălbatic. Mai la vale, în zona mai largă și mai expusă se întinde orașul propriu-zis, cu străduțe înguste, unele povârnite și întortocheate. Vei găsi aici case vechi, tradiționale, din lemn și piatră, cafenele cu specific bulgăresc, albanez sau macedonean (după originea comercianților care colindau zona), ateliere ale meșterilor (care lucrează încă, cu ușile largi deschise, bijuterii din metal prețios, ceramică sau sticlă). 
Dacă dorești o variație după plimbarea printre ziduri, case și ateliere, deplasează-te la Arbanasi, un sat turistic pitoresc situat la patru kilometri distanță

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *