CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
12 tendințe în design interior de la Milano Design Week 2025

12 tendințe în design interior de la Milano Design Week 2025

Iată viitorului designului interior, în care este de așteptat ca inovația, sustenabilitatea și personalizarea să funcționeze împreună.

Timp de mai bine de o săptămână, peste 2.000 de branduri din industria designului interior și-au expus creațiile la cel mai mare eveniment internațional de profil, la Milano. De aceea, Salone del Mobile și evenimentele conexe – cunoscute generic drept Milano Design Week – devin locul în care sunt sunt setate tendințele în designul interior pentru lunile care vin. Iată ce tendințe în design interior derivă din ce s-a expus, anul acesta, la Milano Design Week.

Designul interior a pus stăpânire pe Milano, timp de o săptămână

Întreg orașul se transformă într-o expoziție, pe timpul Milano Design Week. Pe lângă Salone del Mobile, desfășurat în complexul expozițional Rho Fiera, au loc evenimente în showroom-urile din oraș sau care aleg locații semnificative pentru creațiile afișate temporar.

Este, de fapt, un obicei ca brandurile mari care activează și în design interior – precum Louis Vuitton, Fendi, Hermes, Saint Laurent – să aibă lansări separate, chiar înainte de începerea Salone del Mobile, derulat anul acesta între 8 și 13 aprilie. Ulterior, o parte din creații se regăsesc în showroom-uri, unde rămân și după încheierea săptămânii expoziționale.

Lor li se adaugă branduri din alte industrii (precum Audi sau Assus), pentru care prezența cu instalații creative la Milano Design Week este o declarație de stil și o confirmare a poziției în industria designului. Designul interior nu mai reprezintă o disciplină unidirecțională, iar lansările despre care vorbim sunt mai degrabă experiențe multisenzoriale.

Ce tendințe în design interior setează Milano Design Week 2025

Cu peste 2.000 de expozanți doar la Salone del Mobile, s-ar spune că este greu de ajuns la un numitor comun în privința stilului sau a combinațiilor de materiale folosite. Chiar și așa, tendințe în design interior pot fi identificate și le putem grupa în trei direcții majore.

1. Limitele tind să dispară, totul este mutifuncțional

Nimic nu mai este definitiv ori folosit într-un singur scop. Niciun material nu mai este folosit așa cum eram obișnuiți, ci devine materie primă pentru piese de design la care nu ne-am fi gândit. Stilurile nu mai sunt clar delimitate și nici destinația obiectelor nu este limitată la ceea ce vedem ori gândim mai întâi.

Materialele nu mai sunt asociate în mod clar cu anumite piese de interior, ci se regăsesc oriunde în casă și adesea în combinații de două sau chiar trei în aceeași piesă. Lemn, textil și piatră se folosesc în aceeași piesă care poate fi o canapea ori un corp de iluminat. Hârtia și sticla sau becurile tip led compun variante noi de tapet, care au rol decorativ, dar și funcțional.

Canapele de exterior realizate de Cane-line, producător de mobilier high-end de exterior din Danemarca.

Piatra este utilizată pe scară largă în obiectele de mobilier, nu doar în decorațiuni. Dulapurile pot fi construite din piatră, iar mese mari, de dining, au ca materie primă marmura sau granitul deși aparent sunt construite din lemn.

Corpurile de iluminat din alabastru – un tip de marmura transparentă – apar între creațiile mai multor producători prezenți la Salone del Mobile, care folosesc la fel de bine și piatra pentru baza lustrelor tip pendul. Paradoxal, un material greu este asociat luminii, creând forme și structuri care accentuează spațiul și stilul.

Nevoia de funcționalitate imprimă direcția de folosire a materialelor, pentru ca utilizatorul final să aibă la dispoziție cea mai bună variantă a fiecărui obiect. Piesele multifuncționale și care au tehnologii integrate sunt varianta actuală prin care designerii răspund acestei nevoi.

Bibliotecile nu mai sunt doar biblioteci, ci și separatoare în spațiile largi, pentru a lăsa impresia de loc deschis fără aglomerare, dar permițând totodată depozitări pe verticală.

Oglinzile au încorporate surse de lumină fără ca designul să aibă de suferit. Canapelele pot fi configurate după nevoi și la fel corpurile de iluminat. Acestea se pot adapta la spațiu nu doar prin culoare, texturi sau temperatura luminii, ci și prin modificarea, din telecomandă, a dimensiunii și înălțimii la care se află.

Totul trebuie să fie funcțional și adaptabil, totul trebuie să fie personalizat pentru ca utilizatorul final să se bucure de spațiul care îi asigură maximum de confort.

Urmând o tendință apărută în perioada pandemiei, diferența între „în casă” și „afară” este din ce în ce mai puțin accentuată. Noul trend s-ar putea numi „indoor outdoors” sau, la fel de bine, și invers „outdoor indoors”, pentru că același sentiment de confort în aer liber este căutat în ambele locuri.

Canapele Kosmos create de Karim Rashid pentru MIDJ

Din ce în ce mai mult, vedem interioare care preiau din amenajarea teraselor și a grădinilor, în timp ce terasele seamănă tot mai mult cu spațiile de locuit. Canapele de exterior au texturi și forme asemănătoare celor din sufragerie, în timp ce mobila de terasă caută să asigure confortul din interior. Texturile se păstrează, materialele inovatoare, imune la umezeală și ultraviolete fac posibilă această translatare a designului din interior în exterior, în aceeași formă.

2. Design conectat tot mai mult la natură

Continuăm ideea conectării la natură și în ceea ce privește formele, texturile, materialele și relația în sine cu natura în spațiile amenajate, fie ele în interior sau afară.

Mobilierul și decorațiunile capătă forme organice, confortabile, indiferent care le este destinația. Urmând o tendință prezentă deja de ceva timp, colțurile sunt rotunjite acolo unde cândva mobilierul era în unghiuri drepte. Covoarele au orice contur, oglinzile la fel, dar confortul vizual maxim și senzația de liniște vin din formele calme, din senzația de îmbrățișare pe care o dau canapelele și fotoliile rotunjite.

Culorile sunt și ele preluate din natură, de la nuanțele deschise de nisip și până la roșcatul intens al argilei, trecând prin toată paleta de nuanțe de verde. Nuanțele sunt bogate, calde și au consistență și atunci când sunt foarte aproape de alb.

Dispare aproape total griul, pe care îl regăsim doar în piesele din piatră, unde are textură, riduri, nervuri și irizații care îl scot din zona ternă și îi dau acea personalitate pe care doar natura o poate imprima.

Texturi, texturi, texturi: asta trebuie reținut când vorbim despre suprafețe. Nimic nu este perfect plat, ci are propria personalitate la atingere. Tot mai mult, întâlnirea cu obiectele de design devine o experiență multisenzorială: masa din marmură care pare să fie lemn și se simte precum pielea, la atingere, este unul dintre exemple.

Textilele, fie ele tapițerii sau covoare, au profiluri proeminente, în care se simt materialele naturale – in, bumbac, lână, bambus și ratan în diferite forme, pe lângă lemn și marmură, granit sau onix.

Decorațiunile expun particulele de material din care sunt create, iar transparențele indică și ele imperfecțiuni pe care doar natura le poate desena perfect.

Se manifestă astfel și tendința tot mai accentuată spre sustenabilitate: materialele sunt sigure pentru cei care le folosesc și pentru planetă. Reciclarea este o soluție, unii dintre producători orientându-se de ceva timp spre materiale care preiau în compoziție sticlă, hârtie ori alte materiale care pot fi păstrate mult timp în circuitul funcțional.

Și, în aceeași categorie de tendințe, să nu uităm designul biofilic. Plantele, oricât de mari, sunt incluse ca piese de design care completează ambientul atât în interior, cât mai ales la exterior.

Elementele botanice nu se opresc aici, ci se regăsesc în imprimeuri sau în tapet, în forme mari, care reconstruiesc în interior o atmosferă luxuriantă.

3. Midimalism. Sau minimalismul reinterpretat

Pe ansamblu, în ultimii ani, noile tendințe în design interior arată o orientare spre minimalism, ca dorință de echilibru și răspuns la solicitarea mentală și suprastimularea exercitate în mediul social. Chiar și branduri cunoscute pentru designul cu detalii sofisticate – precum Versace – au lansat linii care reflectă propria viziune asupra minimalismului.

În 2025, se menține ideea de simplitate în design, cu o notă particulară însă, care ar face ca acest trend să se numească – să spunem – midimalism, un minimalism moderat, în care unul sau două elemente adăugate cresc impactul vizual și valoarea estetică a piesei respective.

Deși se merge pe contururi curate în elaborarea corpurilor de mobilier și a decorațiunilor, ele au un element sculptural: fiecare piesă aspiră la statutul de artă dincolo de aspectul funcțional.

Același lucru este valabil și pentru corpurile de iluminat, care ies din zona comună prin formă, devenind puncte focale în amenajările în care sunt incluse.

Încă un element vizual scoate amenajările de la Salone del Mobile din zona minimalismului. Culorile neutre asociate în mod curent minimalismului se alătură acum unor accente într-o singură culoare, ușor temperată: roșu închis, galben muștar, albastru marin, verde.

În această mare de culori naturale, unde predomină nuanțele de pământ și de vegetație, se instaurează un echilibru vizual perfect prin accentul de culoare combinat cu textură.

Milano Design Week a oferit din nou o perspectivă de ansamblu asupra viitorului designului interior, în care este de așteptat ca inovația, sustenabilitatea și personalizarea să funcționeze împreună. Rămâne de văzut în ce măsură vor rezista în timp și în preferințele noastre.

Distribuie articolul pe: