CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
Scenografie și lumini, în 10 creații impresionante de la Euroluce 2025

Scenografie și lumini, în 10 creații impresionante de la Euroluce 2025

Inovația tehnologică și noi limite pentru creativitate au dictat la Euroluce 2025, expoziție bienală asociată Salone del Mobile de la Milano.

Milano Design Week a adus nu doar tendințe în mobilier și design interior, ci și lucruri noi în domeniul iluminatului, prin expoziția Euroluce 2025. Tendința spre organic s-a tradus, în iluminat, prin forme sculpturale, în care funcționalul a fost reinterpretat, datorită noilor tehnologii. Iată cele mai bune exemple care ilustrează acest lucru.

Tendințe de urmărit după Euroluce 2025, în iluminatul de interior

Inovația tehnologică și noi limite pentru creativitate au dictat la Euroluce 2025, expoziție bienală asociată Salone del Mobile de la Milano. Tendințele generale în designul de interior se regăsesc și în iluminat, transpuse într-un mod care ia în calcul evoluția tehnologică și modurile noi de utilizare a materialelor.

Ce este specific însă în lumea corpurilor de iluminat și la ce să se așteptăm ca trenduri, în următorii doi ani?

Sustenabilitatea și legătura cu natura sunt în continuare importante

Asta înseamnă, pe de-o parte, materiale refolosite – precum sticlă, hârtie – sau de origine naturală, precum lâna, cânepa, lemnul și materiale compozite pe bază de lemn. Se remarcă tendința de a folosi în continuare bambusul, ratanul sau altele asemănătoare pentru corpuri de iluminat făcute manual, ca mod de a completa orientarea publicului spre un stil cât mai apropiat de natură, organic.

Pe de altă parte, formele sunt și ele organice, blânde., rotunjite, pentru a se integra într-un ambient gândit să asigure confort natural.

Personalizare la maximum a corpurilor de iluminat

Fie că sunt în variante diferite, făcute la cerere sau modulare și permit, astfel, compunerea unei variante raportate total la nevoile clientului, corpurile de iluminat par să fi ieșit de mult din zona standard. Creative Cables, spre exemplu, compune corpurile de iluminat folosind câteva zeci de variante de culoare și material pentru fiecare piesă, într-un grad de personalizare care poate genera și milioane de produse finale.

Este din ce în ce mai important ca totul să fie customizabil, atât pentru a se plia pe nevoia specifică a fiecăruia, dar și pentru a oferi o piesă unică, din punct de vedere al aspectului. De aceea, se lucrează manual ori de câte ori se poate, pentru a oferi piese unicat fiecăruia.

Tehnologia completează designul

Evoluția tehnologică a adus lucruri noi și în domeniul iluminatului. Nu doar că sunt posibile funcții noi și asocierea iluminatului cu aplicațiile de tip smart living, dar există și posibilități reconfigurare a corpurilor de iluminat în raport de nevoi.

Spre exemplu, lămpile își ajustează electric înălțime și diametrul ori lățimea, pentru a oferi maximum de iluminare într-un anume punct ori zonă. Un astfel de proiect a fost premiat, anul trecut, cu premiul pentru design Red Dot.

Piese multifuncționale, chiar și în iluminat

Este perfect să poți folosi oglinda și pe post de corp de iluminat sau invers. Ori dacă lampa de podea are și un spațiu pentru a lăsa o carte sau o cană cu ceai. Sau poate tavanul in stil industrial din magazin este mai ușor de ascuns cu un corp de iluminat atipic, în loc de altceva. Iar o lampă specială poate ține loc de fereastră, într-un spațiu întunecos, de ce nu?

Piatra și sticlă, într-un tandem de nou și de vechi în tendințele 2025

Inovația se prelungește în privința materialelor folosite, în timp ce tradiția își păstrează un loc important. Apare deseori piatra translucidă, mai exact marmura, respectiv alabastrul, care capătă forme rotunjite, ușoare, în ciuda faptului că roca nu este în primul rând ușoară. Totodată, piatra opacă precum travertinul sau granitul sunt folosite ca piese în corpuri de iluminat ori sunt asociate cu luminile led, oferind stabilite spațiului fără să-l aglomereze.

Regăsim însă și tradiția italiană a prelucrării sticlei de Murano și pe cea a cehilor experți în cristale, prin piese cu design atemporal, chiar dacă adaptat zilelor noastre. Sticla prelucrată manual în stilul tradițional italian este încă în tendințe, în mod cert.

10 exemple remarcabile de la Euroluce 2025

Într-un fel sau altul, tendințele de mai sus se regăsesc în creațiile prezente la Euroluce 2025. Iată zece lucruri de ținut minte după acest eveniment.

1. Seria VOA a portughezilor de la Serip

Jocul de lumini pe fundalul închis al pavilionului creează un efect dramatic, în care piesele din seria VOA aproape că prind viață la modul propriu.

Seria are ca inspirație o anume specie de rândunică originară din Portugalia și care se numără printre simbolurile acestei țări. Dansul aerian al rândunicii i-a inspirat pe designerii de la Serip să creeze aceste piese versatile, în care lumina capătă forme fluide și compune extraordinare prin compoziția corpurilor și formele păsărilor transparente.

Toate piesele sunt create manual, inspirația din natură fiind elementul distinctiv al designerilor de la Serip.

2. Candelabrul Limbo al lui Kevin Coponbue

Realizat din oțel și cupru, candelabrul surprinde, prin silueta unei femei în mișcare, spontaneitatea unui moment petrecut în aer, a unei sărituri imaginate între două poziții. Corpul femeii este țesut din fir de cupru și lucrat manual, pentru a da formă unui corp de iluminat care are rol atât funcțional, cât și estetic.

Dacă vă întrebați cât de mare este această piesă, iată și răspunsul: corpul este reprodus în mărime naturală, dar înclinația lui și poziția face ca întregul ansamblu să aibă în jur de 1,3 m lungime și cca 1,15 m înălțime.

Piesa face parte dintr-o serie cu aceeași temă a designului filipinez Kevin Coponbue, serie care include alte trei candelabre imaginâdn mișcarea corpului uman, în diferite ipostaze.

3. Macii suspendați proiectați de Marc Sadler

O astfel de instalație confirmă ce provocare este să fotografiezi corpuri de iluminat… Plutind undeva deasupra, un buchet de maci împrăștiat pe o suprafață de doi metri pătrați reprezintă, de fapt, un corp de iluminat care te transpune în mijlocul naturii, la o scară pe care poveștile cu pitici o imaginează.

Create de designerul de origine austriacă Marc Sadler, suspensiile Poppy combină firele de cupru îmbrăcate în argint cu alama și cu tehnologia led pentru a imagina instalații modulare, în serie de câte șapte maci, care permit personalizarea spațiului și creare unui ambient petic și relaxat.

4. Sistemul modular Nuvem produs de Slamp

Nu am inventat un corp de iluminat, ci un fel de tavan spune designerul Miguel Arruda despre sistemul modular Nuvem, prezentat la Euroluce 2025.

Compus din elemente hexagonale care se pot îmbina ușor pentru a crea structuri care dublează tavanul, Nuvem permite adaptarea la orice spațiu – rezidențial sau comercial – atât pe orizontală, cât și pe verticală. Modulele au posibilitatea de ajustare pe verticală printr-un sistem de fire pentru suspensie, care se completează apoi cu diferite variante de leduri.

5. Abajururile din lână australiană

Într-un loc în care lumina este personajul principal, imaginea unor oi la unul din standuri pare cel puțin paradoxală, dar lucrurile se explică odată ce afli că ele sunt furnizorul materialelor pentru abajururile Big Glow.

Cu forme organice și degajând o lumină în ton natural, prietenoasă, abajururile sunt parte a unui ambient confortabil, care continuă tendințele pro natură consacrate și anul acesta de Milano Design Week. În cinci variante de dimensiuni, Big Glow este proiectat de olandezii de la Studio Truly Truly și fabricat din lână australiană sigură din toate punctele de vedere, pentru interioare care să degaje confort și naturalețe.

6. Instalațiile din sticlă reciclată de la Bomma

Sustenabilitatea poate fi interpretată și aplicată în multe moduri, reciclarea materialelor fiind unul dintre ele. Cehii de la Bomma au readus în atenție acest aspect prin instalația Fragments Reborn de la Euroluce 2025, construită din sticlă reciclată, doar una din piesele lor fabricate prin această tehnică. O precizare ar fi de făcut în spiritul sustenabilității: sticla este unul din puținele materiale (dacă nu singurul) care se pot recicla la nesfârșit fără să îți piardă din proprietăți.

O altă piesă interesantă a lor a fost cea construită din 200 de picături luminoase din sticlă, care imagina cu usurință o ploaie magică de lumină.

7. Cristalul cehilor de la Sans Souci

Cehia are tradiție în fabricarea cristalului, primele ateliere de producție a cristalului apărând în Bohemia în secolele XIII-XIV. Drept urmare, nu este o surpriză afluența de producători remarcabili din Cehia prezenți la Euroluce 2025.

Sans Souci a adus o piesa care evoca profilul orașului Praga conturat pe fundalul cerului: Vitara se compune din câteva sute de picături de cristal care pot umple generos un spațiu și îi da amploare, lumină și unicitate.

I se adaugă o altă instalație care evocă fluiditatea și transparența: Flux Celestial, compusă din folii de cristal care înglobează leduri, într-un joc aerian care provoacă legile gravitației.

9. Metalul în forme fluide din colecțiile Terzani

Dragon este o piesă premiată a producătorului italieni Terzani, o sculptură din alamă cu forma particulară pentru fiecare piesă, o interpretare a unei forme organice reprezentînd legătura dintre om și natură.

Este completată în seria prezentă la Euroluce 2025 cu alte creații în aceeași notă, precum Genesis – o structură plutitoare luminoasă, împletită manual din fir metalic, sau Argent, mon Bijou – un ghem de particule metalice care difuzează lumină.

10. Sculpturile textile ale danezilor de la Aqua Creations

Au fost poate cele mai instagramabile creații de la Euroluce 2025, poate și datorită poziției foarte accesibile a pavilionului expozițional. Dincolo de asta totuși, modul atipic de utilizare a materialelor textile prețioase pentru producerea unor corpuri de iluminat și formele inspirate din natură, urmând tendința generală de orientare spre organic, le-au adus un statut de vedetă la eveniment.

Manhattan se numește lampa pe care danezii au folosit-o pentru a compune această instalație, care s-a dovedit a fi una din locațiile instagramabile de la Euroluce. Realizat în trei dimensiuni, are o structură metalică îmbrăcată în piele și mătase, lucrate manual în 16 culori, din care se pot configura combinații nenumărate.

Iar pe același principiu de a transforma mătasea în filtru pentru lumina sunt construite și alte piese, precum corpurile din familia ToTeM (alăturate într-o compoziție impunătoare, la Euroluce) sau lămpile de podea Apaya, care migrează spre o abordare mai confortabilă prin utilizarea fibrelor de lână.

Într-o lume în care oamenii au nevoie de confort, formele completează funcționalul pentru a aduce ambientul la echilibrul pe care acesta trebuie să-l asigure, inclusiv din punct de vedere vizual. Euroluce 2025 a arătat că funcționalul și esteticul se pot completa fericit, aducând totodată inovație în viața noastră, pentru a genera cel mai mare grad de confort.

Distribuie articolul pe: