CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
Design 2.0: noile variante de tapet combină stilul și tehnologia

Design 2.0: noile variante de tapet combină stilul și tehnologia

Pereții devin doar o altă suprafață care confirmă tendințele actuale în design, cu accent pe multifuncționalitate.

Într-o lume în care inteligența artificială produce așteptări tot mai mari inclusiv în design interior, noile variante de tapet capătă forme și texturi revoluționare, dar și funcționalități precum iluminatul ambiental. Pereții devin doar o altă suprafață care confirmă tendințele actuale în design, cu accent pe multifuncționalitate și translatarea facilă de la un material la altul, fie el textil ori tencuială.

Nu vă închipuiți că tapetul s-a demodat: el rămâne în tendințe în variante actualizate, raportate la așteptările tot mai mari ale publicului de a primi produse personalizate, dar și ca rezultat al evoluției tehnologice.

Salone del Mobile din acest an și evenimentele adiacente, din cadrul Milano Design Week 2025, au fost locul în care producătorii din acest domeniu au arătat cum un concept apărut în secolul al XVI-lea poate fi pus în acord cu realitățile secolului XXI. Iată câteva dintre aceste variante și ce aduc ele nou pe piața decorării cu tapet a pereților.

Ceramica se asociază tapetului pe aceeași suprafață

Art in Rolls a pornit, în 1970, ca un mic atelier de ceramică în centrul provinciei Umbria. Piesele lucrate manual au devenit acum aplicații pe tapet pictat și el tot de mână, în care ceramica accentuează detaliile.

Astfel, tapetul nu mai este o suprafață plană, cu un pretext pentru expunerea unor mici opere de artă, dovadă a creativității exprimate prin artizanat. Accesorizarea se face cu materiale precum ceramica, perlele sau cristalele, completând componenta naturală cu forme de flori, păsări, frunze.

Iar evoluția materialelor și a tehnologiei de producție a lor face ca astfel de variante de decorare a pereților – o parte expuse la Milano Design Week – să poată fi instalate inclusiv în medii umede precum bucătăria sau baia.

Tapet și tencuială în același material

Italienii de la PictaLab propun o soluție care combină ușurința aplicării tapetului cu tehnica exclusivistă a decorării cu materiale tradiționale italiene.

O colecție nouă, lansată în preajma Salone del Mobile, include variante de tapet care, pe o bază din fibră de sticlă, încorporează un strat de tencuială de tip stucco veneziano. Care sunt beneficiile pentru clientul final? O durată mai mică a amenajării și mai puțin disconfort, câtă vreme materialele care determină finisajul final nu sunt aplicate la fața locului, ci sunt deja încorporate în tapet, a cărui aplicare este mult mai rapidă decât o tencuială de orice fel.

Toate variantele de tapet sunt făcute pe dimensiunile necesare fiecărui proiect de design și sunt pictate manual, uneori direct în casele amenajate, pentru a se integra perfect în decor. Nota de unicitate este asigurată în acest fel, urmând tendința generală de a furniza produse personalizate, unice, perfect adaptate casei și celor care locuiesc în ea.

Când lumina devine materială

Una din senzațiile de la Salone del Mobile de la Milano în decorarea suprafețelor a fost tapetul cu iluminat încorporat. Lumina – într-o cantitate care variază în raport de modelul tapetului și de numărul de leduri – nu este suficient de puternică pentru a înlocui o veioză ori un lampadar, dar asigură un ambient plăcută în semiobscuritate.

O astfel de variantă – corelată cu restul corpurilor de iluminat – permite reconfigurarea accentului într-o încăpere, prin focalizarea pe un perete care asigură și un iluminat ambiental.

Bazat pe un proiect din 2004, realizat de surorile Maria și Ekaterina Yaschuk ca lucrare de diplomă la o școală de design din Londra, acest tip de tapet a fost optimizat în timp prin îmbunătățirea materialelor și a tehnologiei folosite.

Ledurile sunt montate manual și alimentate de un acumulator care poate fi plasat în locuri puțin vizibile. Uneori designul se completează cu alte materiale, precum cristale Swarovski ori fire textile ori metalice.

Se mai poartă tapetul în forma pe care o știm deja?

Da, se poartă, ca soluție facilă de a decora zone care necesită un accent de culoare, formă și textură. Motivele botanice mari sunt cel mai des întâlnite, ca expresie a înclinației spre natură, la o scară care să permită integrarea umană ca parte unui cadru natural mai larg, în care omul nu mai este principala forță.

Se confirmă și orientarea spre design biofilic, prin înlocuirea plantelor mari cu printurile din tapet, ca soluție și pentru spațiile care nu permit menținerea vegetației reale ori unde efectiv nu este loc pentru așa ceva. Este, totodată, expresia dizolvării limitelor dintre interior și exterior, a locuirii într-un spațiu care este adăpostit de condițiile meteo potrivnice și conectat cu natura, în același timp.

Dincolo de trenduri, casele mari de design continuă variantele atemporale care le-au consacrat și care se integrează în logica compoziției din care fac parte piese cel mai adesea statement.

Roberto Cavalli este una din casele de design care are o linie întreagă de tapet de lux, cu materiale high-end prelucrate prin tehnologii avansate și completate manual cu cristale. Colecțiile Roberto Cavalli includ tapet cu motive naturale, de la ilustrațiile botanice transpuse pe tapet cu mătase și până la printurile din regnul animal, uneori asociate cu plante, în desene sofisticate cu aer exclusivist.

Cu sau fără aplicații, în variante clasice ori cu design avangardist, tapetul este una din soluțiile de decorare atemporale. Iar tehnologia și aici vine în ajutor, prin definirea unor caracteristici noi, care să-i crească funcționalitatea și să-l aducă aproape de așteptările publicului.

Distribuie articolul pe: