Porți felurite și acces facil pentru mașini și posesorii lor – Intră cu mașina pe poarta mare cu o simplă apăsare de buton. Continuă în același fel la intrarea în garaj. Repetă manevrele în sens invers la plecare, mereu fără să cobori, in fașa unor porti de acces. Ți se par recomandări dintr-un scenariu futurist? E doar rutina unui stil de viață modern!

Citeste si Cum sa-ti echipezi un garaj de invidiat
Tehnologia actuală îți permite un confort maxim la plecarea sau întoarcerea acasă. Cu o simplă apăsare de buton, instalat confortabil la volanul mașinii, poți ignora arșița sau ploaia, în timp ce ușile garajului sau poarta se deschid sau se închid automat. Motorizarea optimă reprezintă condiția-cheie pentru acest răsfăț, dar nu trebuie neglijată nici latura estetică atunci când trebuie să-ți alegi uși de garaj sau porti de acces dinspre stradă. În ceea ce privește prima categorie, ai la dispoziție uși de garaj secționale, tip rulou sau rabatabile (basculante). Foarte frecvent sunt alese modelele secționale, sub formă de panouri compuse din benzi orizontale din metal (oțel) vopsit, cu lățimi de 50-60 cm. Se ridică prin culisare și nu micșorează semnificativ suprafața utilă a garajului. Sunt sigure la utilizare, inclusiv la cea manuală, fără riscul producerii de accidente.

Modelele tip rulou sunt compuse, de regulă, din lamele din aluminiu, care se strâng în partea de sus într-o casetă specială. Din punct de vedere al construcției, se aseamănă cu rulourile de ferestre. Caseta se poate fixa atât la interior, cât și la exterior. Ușile de garaj rabatabile sunt sub forma unui panou metalic, care se ridică în interior pe plafon ghidat pe șine de culisare. Toate modelele ar trebui să dispună de o izolare impecabilă, pentru a folosi garajul iarna în condiții de confort sporit. Indiferent de tipul de ușă ales, foarte importantă va fi motorizarea ei și posibilitățile de manevrare de la distanță, cu telecomanda, prin aplicații de smartphone etc. Pentru aceste aspecte, consultă neapărat un specialist cu experiență în domeniu. Acesta te va ajuta pentru a găsi varianta optimă de automatizare, respectiv puterea motorului, în funcție de numărul de utilizatori și de frecvența deschiderilor la traficul auto al familiei.

Porțile de acces auto dinspre stradă către proprietate impun o alegere atentă, îndeosebi pentru partea de automatizare și siguranță. Cel mai adesea sunt căutate modelele cu două părți batante, care se deplasează în interior spre margini, respectiv modelele culisante, care sunt echipate cu rotile robuste și dispun de o șină de glisare. Aceasta trebuie încastrată cât mai bine în pavaj pentru a nu incomoda accesul auto. Sunt produse robuste, care completează zidurile și gardul proprietății, de aceea sunt realizate mai ales din metal – oțel, fier forjat, plăci metalice etc. Automatizările disponibile pentru a le deplasa sunt multiple și pot fi locale sau integrate în sisteme de case inteligente, asociate altor funcții și facilități cu funcționare electrică din perimetrul casei.

Posibilitățile de control al accesului pe porțile de intrare sunt tot mai sofisticate. Sunt mai des folosite sistemele integrate, cu control direct de pe smartphone sau de la distanță, cu care poți prestabili chiar scenarii. Acestea pot include mai multe cerințe, în funcție de stilul de viață: de exemplu, închiderea automată a porții, a ușii de la garaj, activarea alarmei. Un alt scenariu, la revenirea acasă, poate presupune deschiderea porții/ușii de garaj și aprinderea luminilor dacă este întuneric afară. Sistemele de alarmă și de comunicare video cu cei ai casei sunt deja facilități des întâlnite. Nu uita că porțile de acces sunt structuri masive, de aceea acordă importanța cuvenită pentru a le utiliza în siguranță, fără risc de accidente. Sub nicio formă nu renunța la accesoriile de siguranță atunci când cumperi o poartă de accces auto. De asemenea, explică-le copiilor riscurile pe care le presupune joaca cu aceste produse (de exemplu, a te strecura în timp ce poarta/ușa este în mișcare).
Citeste si Usi de garaj usor de manevrat


Articol preluat din revista CASA LUX nr. 9/2018.
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR