CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
Orchestra tăcută din spatele ușii tale: redefinirea luxului prin ritm și acces cu Somfy

Orchestra tăcută din spatele ușii tale: redefinirea luxului prin ritm și acces cu Somfy

Oamenii vor nu doar o rezolvare practică pentru siguranța casei, ci și o opțiune omnipotentă și invizibilă, rapid și ușor integrabilă în stilul lor de viață.

Un român din trei se teme că i-ar putea fi spartă casa, când este plecat. Teama că au lăsat ușa descuiată la plecare există în peste jumătate dintre români, iar unii dintre ei s-au întors din drum pentru a o verifica. Pe acest fond, automatizarea accesului este soluția care elimină riscurile legate de siguranță, asigurând control prin tehnologia smart și, implicit, confort psihologic, relevă un studiu realizat de Somfy, lider global în domeniul sistemelor de umbrire, acces și automatizare.

Studiul – realizat de Somfy în rândul românilor cu case și venituri peste medie – arată cum sentimentul de siguranță în propria casă este direct influențat de gradul în care oamenii au control permanent asupra accesului în locuință. Totodată, devine clar faptul că cei care sunt preocupați de siguranța casei nu caută o rezolvare brută pentru aspectul practic, ci o opțiune omnipotentă și invizibilă, care să se integreze rapid și ușor în stilul lor de viață.

Temeri legate de siguranța casei, pentru 9 din 10 români

Doar 34,4% dintre românii care stau la casă și au venituri peste medie au declarat că se simt total în siguranță în propria casă, în timp ce 33,3% trăiesc cu o anume anxietate legatăde siguranța casei.

Marea majoritate a celor care stau la casă și au venituri peste medie (89,8%) exprimă temeri legate de siguranța propriei case. Aceasta anxietate apare în condițiile fie nu au luat măsuri suficiente de securizare a accesului – 47% au supraveghere video și circa 33% sisteme de control de la distanță – , fie este posibil să nu aibă vecini în jur sau alte persoane care să intervină la nevoie.

O treime dintre români – mai exact 32,4% dintre respondenți – se tem cel mai mult de faptul că cineva le-ar putea intra în casă când sunt plecați. Pe aproape la fel de mulți – 28,9% – îi sperie ideea că ar putea uita o ușă deschisă ori poarta descuiată atunci când pleacă de acasă. În aceste condiții, mai bine de 55% dintre respondenți au recunoscut că s-au întors din drum cel puțin o dată pentru a verifica dacă ușa de la intrare este încuiată ori dacă nu au lăsat deschisă vreo altă cale de acces.

Unul din cinci respondenți se teme că nu poate interveni de la distanță într-un astfel de caz pentru că nu are mijloace pentru control de tip smart (20,1%), în timp ce alții (6,9%) se tem că nu vor fi vecini în jur care să intervină la nevoie. Doar 10,8% nu au temeri majore legate de siguranța locuinței.

Ușa uitată descuiată, la plecarea de acasă, pare un subiect sensibil pentru doi români din trei participanți la studiu. Potrivit acestuia, 33,5% dintre respondenți au uitat ușa descuiată cel puțin o dată, pentru unii – 10,3% – aceasta fiind chiar o greseală repetată. Alți 33,8% trăiesc cu teama că ar putea uita ușa descuiată când pleacă deși nu au făcut-o încă, iar 7,4% nu-și amintesc dacă s-a întâmplat asta sau nu. Cei care care spun categoric ca nu pleacă niciodată fără să încuie sunt doar 25%.

Sursa siguranței acasă este mai ales tehnologia

De unde vine sentimentul de siguranță în propria casă? Pentru mare parte dintre cei care au răspuns studiului, siguranța vine din sistemele de închidere și supraveghere, porțile de garaj și sistemele de control care includ soluții smart home, indicând astfel preferința pentru soluții premium de securizare, integrate în stilul lor de viață și care asigură un control prin tehnologii de ultimă generație.

Pentru 42,6% siguranța stă în încuietorile și ușile sigure, sistemele de supraveghere video, alarmele și firmele de pază – 37,7%, poarta sigură de la garaj – 21,1% ori în soluțiile smart home care permit control de la distanță – 11,3%. Pentru 38.7% dintre respondenți, cartierul liniștit și împrejurimile sunt o garanție a siguranței, alături de prezența familiei și a unui animal de companie (ambele cu câte 35,3%).

Cât privește soluțiile concrete legate de siguranță, există un grad mare de încredere în variantele clasice – 74% dintre respondenți consideră importante ori foarte importante garduri și porțile -, dar interesul față de noile tehnologii este tot mai mare.

Astfel, aproape 70% dintre cei chestionați vor să poată verifica de la distanță starea securității locuinței, prin sisteme care să permită control de la distanță: 33,3% îl consideră o funcție esențială, în timp ce 35,3% îl consideră oarecum important și ar dori să utilizeze o astfel de opțiune.

,,Studiul ne-a arătat că, pentru 80,4% dintre respondenți, automatizarea accesului ar spori esențial gradul de siguranță. De altfel, românii sunt tot mai interesați și deschiși spre a investi în produse smart home, iar cifrele ne confirma acest lucru, jumătate dintre participanții interesați iau în considerare adoptarea tehnologiei smart pentru acces, în timp ce 22,1% dintre respondenți au deja un produs pentru casă inteligentă, iar 13,7% chiar mai multe”, precizează Virgil Lixandru, directorul de vânzări Somfy România.

Studiul a fost realizat pe 204 români cu case și venituri peste 5.000 lei pe membru de familie și a urmărit să arate cât de în siguranță se simt ei acasă. Răspunsurile au fost colectate în perioada 28 mai – 3 iunie 2025.

Soluțiile Somfy răspund temerilor privind lipsa controlului și a securității acasă

Studiul Somfy arată că oamenii își doresc soluții care să le asigure nu doar siguranța tehnică, ci și confort psihologic. Teama că au uitat o ușă deschisă (28.9% dintre respondenți) sau de a nu putea reacționa de la distanță (20.1%) reprezintă probleme reale, pe care soluțiile smart le pot rezolva, integrând-se invizibil în stilul de viață modern.

Ușile de garaj automatizate Somfy răspund direct acestor nevoi, indicate de participanții la studiu: control la distanță (33,8%), securitate maximă și conectivitate cu alte produse smart (15,7%), pentru un control centralizat cât mai facil utilizatorului.

  • Controlul total de la distanță permite proprietarilor să verifice de oriunde dacă au închis ușa garajului și o pot acționa și bloca din aplicația de pe smartphone. Spre exemplu, o pot deschide de la birou pentru a lăsa curierul un pachet.
  • Comanda vocală permite ca, la întoarcerea acasă, poarta să fie deschisă de la o distanță de 500 de metri de casă fără telecomandă ori alt device care poate distrage atenția șoferului ori se poate pierde.
  • Porțile Somfy sunt dotate cu un dispozitiv silențios cu sistem antifurt și sistem de detectare a obstacolelor. Combinat cu o cameră video exterioară, acest sistem permite un control deplin în orice moment, cu maximum de confort și în condiții de securitate maximă.

Conectivitatea inteligentă, printr-un sistem integrat, conectat la stilul de viață

Porțile Somfy răspund și nevoilor de conectivitate inteligentă: ușa de garaj se conectează cu celelalte produse smart din casă, oferind prin econsistemul acel control centralizat pe care 68.6% dintre români îl doresc.

Ecosistemul Somfy pentru casă inteligentă orchestrează întreaga locuință, conectând accesul cu sistemele de umbrire, iluminatul și alte automatizări pentru a crea o experiență unitară încare fiecare element contribuie la melodia siguranței și confortului. Printr-o singură soluție de centralizare a comenzilor, controlul asupra locuinței devine mult mai simplu de gestionat si de corelat cu stilul de viață al fiecărei familii.

În mod concret, cu o singură aplicație – TaHoma, se activează opțiunile asociate unui anume scenariu corelat cu programul zilnic. La plecarea de acasă, nicio lumină nu rămâne aprinsă și nicio ușă deschisă, iar temperatura se reglează pentru confort maxim și consum minim. La întoarcere, luminile se aprind și ușile se deschid, conform scenariului ori cu o simplă comandă vocală. Toate fără efort uman.

Odată eliminată posibilitatea de eroare umană și având control de la distanță asupra oricărui element din locuință, dispare și teama de neprevăzut, orice formă ar lua el. Asta înseamnă mai multă siguranță pentru fiecare familie și confort psihologic dat de controlul total asupra a ceea se întâmplă permanent în locuință.

Opțiunile sunt disponibile pentru toate tipurile de uși de garaj și porți automatizate, care pot fi integrate cu ușurință în designul casei, devenind parte a unui sistem invizibil care asigură confort și care face parte din luxul vieții cotidiene.

Somfy este liderul mondial în domeniul sistemelor de umbrire, acces și automatizare pentru locuințe și clădiri comerciale. Compania a fost fondată în Franţa, în anul 1969, iar în prezent are peste 6.000 de angajați în întreaga lume, opt fabrici și afaceri de aproape 1,5 miliarde de euro raportate în 2023.

Articol realizat împreună cu Somfy România.

Distribuie articolul pe: