CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
15 idei rapide pentru o masă de sărbători aranjată ca în revistele de design (galerie foto)

Foto: Unsplash

15 idei rapide pentru o masă de sărbători aranjată ca în revistele de design (galerie foto)

Masa de sărbători este, după bradul de Crăciun, una din cele mai clare declarații de stil sezonier. Culorile, texturile, modul în care piesele interacționează vizual au impact major asupra oaspeților, dar ele trebuie dublate de funcțional. Confortul determină starea de spirit, iar o masă de sărbători – fie că este Crăciun ori Anul Nou – trebuie să fie veselă. Iată ce putem face ca să obținem un echilibru între vizual și funcțional prin idei rapide.

Cum împăcăm esteticul cu lipsa de spațiu

A devenit o regulă aproape ca mesele de sărbători să fie bogate din toate punctele de vedere: aperitive, multe feluri de mâncare și deserturi într-un decor încărcat și el cu de toate. Să nu uităm că mai puțin înseamnă mai mult uneori, iar că moderația nu este recomandată doar în consumul alimentelor, ci și al ornamentelor pentru decorul meselor de sezon.

Mai puțin decor înseamnă mai mult spațiu pe masă: ne jucăm în loc cu texturi, culori, contraste, transformând funcționalul în estetic. Cu alte cuvinte, folosim obiectele utile pentru a construi un decor adecvat și a impresiona oaspeții nu prin opulență, ci prin echilibru, din toate punctele de vedere.

Ce urmăm în decorarea mesei de sărbători? Ideea unui singur element pregnant, care atrage atenția s-ar aplica și aici: dacă nu suntem maeștri ai contrastelor ori nu stăpânim maximalismul, un singur centru de culoare și textură este suficient. Poate fi fața de masă ori vesela, dar va apărea o concurență vizuală nedorită dacă ambele sunt de impact.

Foto: Unsplash

La restaurant ori la recepții, alimentele sunt aduse direct în farfurii, iar mesele sunt decorate maximalist, cu decoruri care îmbină sofisticat culori și texturi. Acasă însă, elementele de decor precum conuri de brad, flori, globuri ori lumânări groase aprinse mai mult încurcă pe masa unde spațiul nu este niciodată suficient.

În loc, putem alege confetti ori să avem centrul mesei liber pentru alimente și eventual delimitat prin tăvi mari, pe care încap mai multe vase deodată. Printre aceste tăvi putem strecura o instalație luminoasă cu baterie, de exemplu, iar sub ele putem avea un napron frumos decorat ori din material natural adunat în falduri.

Ce altceva putem face pentru un decor aparte la masa de sărbători de acasă? Iată 15 idei ușor de aplicat și de către cei neîndemânatici.

Foto: Profimedia

1. Fundal închis pentru eleganță și profunzime

Pe un fundal neutru închis, în nuanțe de verde, negru, maro sau grej închis, orice culoare va ieși în evidență. O față de masă și veselă închise la culoare se accesorizează perfect cu asocierea de roșu și verde, cu auriu sau cu alb, într-o compoziție care denotă eleganță și care are profunzime, dar și o notă de senzualitate.

Foto: Profimedia

2. Într-un decor neutru sau deschis, trebuie un element roșu

Într-un aranjament al mesei în care fața de masă și vesela sunt în culori deschise, neutre ori în mare parte albe, un element roșu aduce un contrast necesar, în ton adecvat sezonului. Este un alt mod de aplicare a Teoriei roșului neașteptat – unul din trendurile lansate în cursul anului 2024 și care spune că un obiect roșu într-un decor total în alte culori va atrage atenția și va pune într-o lumină favorabilă totul în jur.

Paharele roșii sunt o soluție, pentru că ele sunt distribuite uniform pe masă, spărgând astfel monotonia. Pot fi și suporturi pentru farfurii SAU (nu ȘI) șervete / șervețele, dar nu mai multe tipuri de obiecte.

3. Decor cu funde pentru picioarele paharelor

Avantajul acestei idei este că nu ocupă spațiu, iar fundele pot ajuta la diferențierea paharelor de către oaspeți dacă sunt în culori diferite. Pentru un stil elegant și nordic, este potrivită catifeaua, în timp ce materialele mai lucioase se asociază aranjamentelor moderne ori care pun accent pe strălucire.

Foto: Vladila

4. Șervete accesorizate cu o fundă

Înlocuiți șervețelele clasice din hârtie cu șervete textile, pentru un un plus de eleganță și funcționalitate. Șervetele textile aduc o atmosferă de restaurant premium, iar accesorizarea lor cu o fundă le imprimă aerul de sărbătoare. Pentru asta, plasați șervetul împăturit pe farfurie, așezași tacâmurile deasupra și le înfășurați cu o panglică lungă de 25 – 30 cm, legată deasupra cu fundă.

Foto: Profimedia

5. Eleganță în stil Ralph Lauren

Un trend care s-a intensificat în apropierea sărbătorilor vizează preluarea în decor a unor tonuri închise specifice colecțiilor pentru casă lansate de casa Ralph Lauren. Acesta se bazează pe tonuri închise de roșu, verde și albastru, completate cu maro, carouri, piele și accente vintage aurii, într-un stil ce amintește de eleganța britanică.

Folosiți elemente în carouri și culori profunde, închise, pentru a construi un aranjament în stil Ralph Lauren: roșu închis, maro, verde, negru. Se pot regăsi în șervetele textile ori în suporturile de sub farfurii, dar și în panglicile subțiri din catifea de pe picioarele paharelor.

Foto: Vladila

6. Lumânări înalte și stabile pe mesele lungi

Acolo unde mesele sunt mai întinse și cu mai multe persoane, lumânările înalte construiesc un echilibru plăcut cu dimensiunile mesei, adăugând o anume eleganță, o amprentă nobilă chiar întregului ansamblu. Căutați pentru asta suporturi stabile, care au o bază grea, astfel încât ele să nu se răstoarne ori să provoace probleme, în timpul mesei.

Foto: Profimedia

7. Textil bogat pe mijlocul mesei

Pentru aceia care preferă un stil cu materiale naturale, suprapunerea de materiale naturale creează o atmosferă confortabilă și de efect.

Folosiți o față de masă în culori neutre ori lăsați masa neacoperită, dacă are fibră din lemn vizibilă. Pe centrul mesei, adăugați o față de masă ori un napron din material natural subțire – in, de preferat – și adunați-l în mod neglijent în falduri, pentru a construi o compoziție într-o dezordine controlată. în mijlocul său așezați apoi vasele cu mâncare.

Foto: Profimedia

8. Platouri ornate cu crenguțe de brad și rozmarin

Pentru a nu ocupa spațiu pe masă, folosiți pe farfurii crenguțe de brad ori rozmarin, pentru a orna platouri cu aperitive ori cu prăjituri. Crenguțele trebuie bine spălate înainte, ca să fim siguri că nu aducem nimic dăunător pe masă. Nu folosiți niciodată pentru ornarea alimentelor crenguțe de vâsc sau Poinsettia, care sunt toxice.

Foto: Profimedia

9. Șervete împăturite în formă de brăduț

Împăturirea creativă a șervetelor este o formă de a transforma piesele funcționale în așa fel încât să aibă și rol estetic, lucru de folos mai ales când masa este prea mică pentru tot ce trebuie așezat pe ea.

Foto: Profimedia

Puteți adăuga și câteva globuri mici pe brad, dacă spațiul vă permite, dar să aveți în vedere că trebuie luate de pe masă când oaspeții încep să mănânce.

Foto: Profimedia

10. Fundă din șervet

Cu ajutorul unui inel pentru șervete ori al unuia improvizat dintr-o bucată de hârtie tare cu model de sezon, împăturiți șervetul pentru a construi o fundă. Se îndoaie șervetul în trei, se introduce în inel, iar capetele se scot apoi la vedere, în partea de jos.

Foto: Profimedia

11. Asociați decorațiuni de sezon fiecărui șervet textil

Dincolo de plierea lor în diferite forme, șervetele dau ocazia asocierii cu diferite ornamente de sezon, în compoziții care pot fi diferite de la un musafir la altul și care pot atrage cu ușurință un wow! admirativ. Le putem dărui oaspeților aceste mici ornamente, la plecare, ca amintire a timpului petrecut împreună.

12. Suporturi colorate pentru tacâmuri

Din fetru sau carton colorat, decupați diferite forme de sezon (funde, brăduți) de 15 – 20 cm lungime, iar la mijloc tăiați două fante paralele de 4 cm lungime, la 1-2 cm distanță una de alta. Le folosiți pe post de suporturi colorate pentru tacâmuri, dar și pentru ca oaspeții să știe unde să se așeze, dacă scrieți numele fiecăruia pe suport.

Foto: Profimedia

13. Alimente aranjate drept coronițe sau brăduți de Crăciun

Aperitivele vor fi oricum pe masă, astfel că sunt materia primă sigură pentru decorare: căutați contrastul alb – roșu – verde în alimentele de pe masă pentru a compune un aranjament de sezon. Aranjați platoul astfel încât alimentele să compună o coroniță, cu globuri din roșii mici sau măsline, cu crenguțe de rozmarin ori salată. La fel cu prăjiturile sau alte feluri de mâncare. Pentru accente roșii, puteți folosi și sâmburi de rodie, compatibili cu multe din alimentele de sărbători, dar și cireșe confiate.

Totodată, putem construi brăduți direct din aluat sau ca decorațiune în momentul pregătirii diferitelor alimente.

Foto: Profimedia

14. Decor cu panglică pentru pâine ori cozonac

Dacă pâinea ori cozonacul românesc nu sunt tăiate integral, partea rămasă întreagă poate fi decorată cu o fundă. Sigur că nu va dura mult până va trebui desfăcută funda, însă prima impresie asupra oaspeților va fi clar una plăcută.

Foto: Profimedia

15. Instalații luminoase cu baterii ca decor independent

În locul elementelor mici de decor precum conuri de blad ori globuri împrăștiate pe masă, o instalație luminoasă produce mai mult efect și ocupă spațiu mai puțin. Putem folosi variante cu baterie și leduri cu lumină caldă, așezată pe masă printre vasele a căror poziție a fost stabilită de la început.

Foto: Profimedia

Decorul de pe masa de sărbători va fi mereu o provocare, iar lupta pe spațiu între ornamente și alimente va fi dură, de fiecare dată. Un lucru esențial trebuie ținut minte pentru a înțelege cine câștigă aici: la început oaspeții văd decorul, după primul fel de mâncare remarcă gustul, iar după al doilea apreciază și vinul. La final, când se ridică de la masă, le rămâne însă bucuria de a fi petrecut timp împreună.

Distribuie articolul pe: