CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
Te invităm în reședința Ambasadorului Franței

Te invităm în reședința Ambasadorului Franței

Casa Lux este prima revistă invitată să descopere noua ambianță conturată într-una dintre cele mai frumoase reședințe ale unui ambasador străin în țara noastră. Te invităm să-i treci pragul alături de noi și să admiri decorul elegant.

ambasada-dining

Este una dintre cele mai frumoase clădiri retro din București, a cărei istorie a fost mereu legată de Franța. În 1880, această țară a stabilit legături diplomatice cu România, iar nouă ani mai târziu a început construcția acestui edificiu superb.

ambasada-dining-detaliu-2

Cum a început povestea acestui loc?

ambasada-dining-detaliu

Într-o primă fază, proiectul a fost gândit pentru a servi drept cancelarie și locuință privată. În primii ani de la finalizarea ei, clădirea a fost închiriată statului francez, iar în 1919 a fost cumpărată de Franța contra sumei de 400.000 franci-aur. Tranzacția a fost făcută în prezența unor somități ale vremii, respectiv actul de vânzare a fost parafat de prințul moștenitor Ferdinand și prințesa Maria, precum și de ministrul de Coutouly, invitat la recepția de inaugurare.

ambasada-scara

Cu o compartimentare interioară extrem de bine gândită, clădirea s-a dovedit a fi totuși prea mică pentru a găzdui misiunea diplomatică. De aceea, în 1938, s-a decis ca aceasta să devină reședința ambasadorului Franței.

ambasada-salon-verde

Detalii savuroase despre reședința Ambasadorului Franței

ambasada-salon

Un aspect interesant legat de această construcție se referă la arhitectul care a semnat proiectul. Contrar așteptărilor, el nu era nici francez, nici român, ci un olandez. Se numea Josephus Schiffe-leers și era stabilit în țara noastră. Acesta a reușit să surprindă în elementele arhitectonice rafinate întreaga bogăție de influențe franțuzești, care erau la mare modă în acea perioadă în România.

ambsada-biblioteca

De exemplu, la început, plafonul somptuosului hol de la intrare era placat cu sticlă, lăsând astfel lumina să se reverse. La una dintre renovări, acest luminator a fost zidit, din motive de siguranță a structurii. Indiferent de schimbările pe care le-a suferit de-a lungul anilor, această clădire poartă prestanța și strălucirea unui stil arhitectonic inconfundabil. 

ambasada-intrare

Foto: Sorin Iacob

Articol publicat în revista Casa Lux/ianuarie 2016.

Distribuie articolul pe: