CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
5 sfaturi pentru amenajarea confortabilă a unei camere pentru oaspeți
Home Utile

5 sfaturi pentru amenajarea confortabilă a unei camere pentru oaspeți

Camera pentru oaspeți trebuie să fie un loc liniștit, în care atmosfera să fie relaxantă și confortabilă. Poți construi un ambient original și o atmosferă plăcută, care să continue stilul general al casei fără a nega rolul funcțional al spațiului. Indiferent de alegerea designului de interior însă, confortul trebuie asigurat.

Un design special pentru camera de oaspeți

Camera pentru oaspeți va lăsa o impresie deosebită asupra celor pe care îi primiți în vizită peste noapte. Stilul casei poate fi continuat aici, dar adăugat și un mic accent ori elemente care să transforme locul într-o zone de inspirație, pe care vizitatorii să-și dorească să le preia în propriul cămin.

Pereții de accent sau accesoriile prețioase – precum pernele din catifea ori mătase – vin cu acel ceva pe care un oaspete îl poate remarca drept elemente distinctiv și inspirațional. Faptul că acea încăpere este folosită mai puțin decât celelalte și nu în fiecare zi poate fi un motiv ca accesorizarea să se ducă într-o zonă mai puțin aplicabilă încăperilor în care stăm zilnic.

Lumina poate face diferența între confort și disconfort

Lumina este un aspect important, de aceea este bine să existe mai multe surse care să fie folosite exact atunci când este nevoie – veioze ori lampadar pe lângă lustra principală. De regulă, când se folosește o singură sursă de lumină într-o încăpere (iluminat general, din tavan) lumina poate deveni obositoare, ca și cum spațiul ar fi plin de lumină. Este un efect pe care nu-l dorim mai ales în zonele destinate relaxării.

Foto: galbiatiarreda.com

O mare atenție trebuie acordată și gradului de lumină naturală din cameră. Când ferestrele sunt îndreptate spre est sau spre sud, în cameră va fi suficientă lumină naturală de la soare, dar dezavantajul este că lumina va fi prea puternică pentru odihna pe timp de zi. Sigur că aerul condiționat este o soluție, dar plasarea lui pe perete trebuie să aibă în vedere poziționarea patului și a fotoliilor, dacă ele există, pentru a nu produce disconfort în timpul funcționării.

Alternativ, va fi nevoie de umbrire, prin rulouri exterioare, draperii blackout ori storuri care obturează lumina și reduc căldura. Perdelele trebuie să fie dintr-un material cu o textură plăcută, să aibă o culoare care să emane căldură și eleganță, în timpul zilei trebuie să lase posibilitatea de a pătrunde suficientă lumină în cameră.

O cameră cu multe culori are efect stimulativ

Foto: Pixabay

Specialiștii în design spun despre folosirea mai multor culori, ei nu recomandă ca un spațiu de locuit să fie zugrăvit monotematic. Totuși, într-o cameră sunt suficiente trei culori, dacă se depășește acest număr efectul creat poate fi prea încărcat și chiar stresant.

Culorile influențează starea persoanelor care vor sta în cameră și percepția acestora asupra dimensiunii camerei. De exemplu, culorile puternice pot genera neliniște, în timp ce nuanțele deschise și culorile desaturate ori neutre induc un efect pozitiv și senzația de mai mult spațiu.

Culorile neutre – crem, bej, gri deschis – au rolul de a genera un spațiu negativ, pe care ochii nu îl percep ca obositor. Două treimi din cameră poate fi alocat acestor culori, restul fiind alocate nuanțelor cu personalitate coloristică – de la culori pastelate și până la accente care ies în evidență pe fundalul neutru deja construit.

Fuchsia și lavanda sunt culori intense, vibrante, care trebuie utilizate mai puțin în zona de locuit chiar dacă sunt frumoase și atrăgătoare. Culorile neutre sunt potrivite pentru dormitor pentru că au efect liniștitor și astfel somnul este mai bun, dar la fel de bine merg în zonele de relaxare culorile mai reci, pentru efectul calmant pe care îl au.

Dincolo de efectul specific al fiecărei culori, alegerea pentru camera de oaspeți trebuie să aibă în vedere tipul de lumină naturală, forma camerei și dimensiunea acesteia, peste care se suprapune conceptul de design pentru spațiul respectiv. Soluția potrivită include un strop de originalitate, dar și evitare unor mituri false precum acela că un spațiu mic ori o cameră întunecoasă trebuie obligatoriu să aibă pereții vopsiți în culori deschise.

Vezi cum a fost amenajată această casă de oaspeți în stil contemporan din Lituania.

Confortul face diferența

O canapea extensibilă în camera de zi este o alegere ideală pentru oaspeți atunci când nu există o încăpere separată pentru găzduirea lor. Un astfel de produs trebuie să fie flexibil, detașabil și confortabil chiar și pentru utilizarea ocazională. Poate fi disponibilă în catifea, microfibră, piele sau țesături, și în diferite culori.

Când există spațiu separat pentru oaspeți, un pat cu lățimea de cel puțin 140 cm este o alegere potrivită, care va asigura un minim confort pentru două persoane.

Alte piese de mobilier necesare într-o cameră de oaspeți sunt noptierele, un dulap pentru haine ori pentru obiecte de uz personal și, eventual, un scaun, fotoliu ori suport pentru haine, de folos pentru a lăsa peste noapte haine de peste zi. În acest dulap pot fi ținute lenjerii de rezervă și pilote (de unde oaspeții pot lua singuri peste noapte, dacă le este frig) ori hainele nefolosite în extrasezon, fiind o zonă de depozitare utilă pe tot timpul anului.

Foto: Pixabay

În raport de spațiu, mai pot fi o masă de toaletă sau un birou care să poată avea această funcție, la nevoie. Această masă, ca și noptierele, poate fi utilă pentru a pune diferite obiecte personale – ochelari, telefon, încărcător, medicamente – pe care oaspeții trebuie să le aibă mereu la îndemână.

Rafturi pentru cărți și obiecte decorative

Foto: Pixabay

Designerii recomandă folosirea bibliotecilor în locuințele moderne, dar și a sistemelor de rafturi metalice pe care se pot depozita diferite gadget-uri, cărți sau obiecte de artă. Toate acestea pot crea în cameră un ansamblu interesant conceput simplu și confortabil, având în vedere însă ca plasarea lor să nu incomodeze circulația în jurul patului sau în restul camerei.

Există o mare varietate de rafturi elegante ce pot oferi idei originale pentru designul de interior. Pe ele se pot așeza cărți, fotografii, suveniruri, plante de apartament și diferite decorațiuni. Astfel de rafturi pot fi realizate din cele mai moderne materiale, pot avea diferite înălțimi și se pot încadra perfect în designul de interior al unei încăperi.

Folosirea unui număr prea mare de tablouri sau obiecte de decor nu este indicat în cameră pentru că poate crea senzația de galerie, de muzeu. Totodată, deși nu este recomandat de a prelua atmosfera unei camere de hotel, este de preferat ca încăperea să permită un anume spațiu personal oaspeților, prin evitarea obiectelor și fotografiilor personale ale gazdei. În loc, piese de artă și plante în ghiveci pot completa fericit ambientul, adecvându-l oricărui tip de musafir.

Distribuie articolul pe: