CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
Inovație și sustenabilitate la Romanian Design Week 2025, în proiecte premium de design

Inovație și sustenabilitate la Romanian Design Week 2025, în proiecte premium de design

Designul actual propune soluții pentru un mod de viață influențat de mediu și de problemele actuale ale societății moderne.

Sustenabilitatea nu mai este doar o cerință etică, ci definește procese și creații în industriile creative, fapt demonstrat de majoritatea covârșitoare a proiectelor expuse la Romanian Design Week (RDW) 2025. Designul, în nenumăratele sale forme, nu se mai limitează doar la a crea piese care consumă cât mai puțin, ci propune soluții pentru un mod de viață influențat de mediu și de problemele actuale ale societății moderne.

Festivalul – organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank – s-a desfășurat în locații răspândite în oraș și în cele trei spații cheie din centrul Bucureștiului: clădirea fostului restaurant Cina, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României. Evenimentele au urmat tema definitorie Design Tomorrow Today, ca expresie a modului în care interacționăm cu mediul nostru și influențăm orașul în care trăim.

Urmând mai multe formate curatoriale, festivalul industriilor creative a adus în fața publicului proiecte și concepte ale unor designeri români și străini, care au adus în discuție diferite abordări ale relației dintre oameni și mediul în care trăiesc, precum adaptarea la schimbările climatice, natura ca formulă pentru integrarea arhitecturii urbane, incluziunea socială sau relația cu tehnologia.

Expoziție Instituto Cervantes si Concentrico Logrono International Festival de Architecture and Design: Love Me Tender – Proiect de microgrădină urbană, în care cetățenii sunt invitați să îngrijească plante aromatice pe care, la final, le pot lua acasă.

Branduri românești și străine și-au prezentat produse și concepte noi, prezentând colecții de design de produs ori industrial. Iată câteva exemple!

Granland – suedezii reinventează lemnul ca material pentru mobilier

Lemnul este unul din cele mai vechi materiale pentru mobilier, dar utilizarea lui a ridicat în timp diferite probleme de mediu. Suedezii de la Granland l-au transformat într-un material nou, ca formă de exprimare a unei probleme de mediu căreia Suedia – țară cu suprafața acoperită cu păduri în proporție de 70% – încearcă să-i facă față din 2018 încoace.

Pe fondul încălzirii globale, gândacul de scoarță de molid a afectat grav pădurile suedeze, dar designerul Simon Mattison a găsit o soluție pentru refolosirea lemnului distrus de invazia acestui gândac. El a creat o linie de mobilier dintr-un compozit din acest lemn printat 3D, obținând astfel un material care poate fi refolosit integral, prin topire și printarea în orice altă formă.

Piesele de mobilier – printate 3D și modelate în forme organice – sunt o metodă de conștientizare a problemelor de mediu cu care ne confruntăm. Suprafața lor texturată și totuși fină la atingere exprimă un mesaj în sine, având un aspect asemănător scoarței de copac afectate de invazia gândacului menționat.

Proiectul – expus la București în seria RDW Flags – a fost susținut de Ambasada Suediei, Swedish Institute, Arhictects Sweden și de alte organizații de profil din Suedia.

Noua generație de corpuri de iluminat acustice de la Askia Furniture

Askia Furniture – producător român de panouri acustice – vine cu un concept nou în domeniul corpurilor de iluminat, prin îmbinarea funcției de iluminare cu cea de izolare fonică.

Sunt realizate din PET-uri reciclate combinate cu tehnologia led și inspirate de forma peștilor, dar și de liniștea din adâncurile mărilor și oceanelor. Aceste corpuri de iluminat sunt gândite să contribuie la reducerea poluării fonice prin absorbția zgomotului ambiental, pentru un mediu de locuit mai prietenos și mai confortabil.

O perspectivă nouă asupra relației dintre tehnologie și textilele de perete

Tot în seria RDW Flags, Institutul Francez și Agora du Design au propus o perspectivă nouă asupra relației cu tehnologia, printr-o creație imersivă. Tapi(x)erie_agora du design de Laurien Obry a făcut posibilă interacțiunea directă cu elementele unei tapiserii de inspirație Verdure, prin scanarea codului QR cu smartphone-ul și transpunerea în palma privitorului, printr-o aplicație, a elementelor naturale din tapiserie, precum flori sau păsări.

Astfel, realitatea augmentată face posibilă interacțiunea directă între artă și privitor, aducând aproape de mediul actual motive din arta textilă apărute în secolele XVII – XVIII.

Designul accesibil ca expresie a incluziunii sociale

O variantă nouă de chiuvete pentru baie am regăsit în expoziția susținută de Ambasada Italiei și Institutul Italian de Cultură, accesibile în egală măsură și persoanelor cu dizabilități.

Create de designerul Francesco Rodighiero, sunt turnate din rășină poliesterică și carbonat de calciu și îmbrăcate într-un strat special care le conferă rezistență și aspectul final. Forma ergonomică a chiuvetelor a fost aleasă pentru a permite și persoanelor cu dizabilități să le folosească fără probleme.

Un proiect de design cu o invitație la creație

Proiectul Coline țesute, propus de designerii din Republica Moldova la RDW 2025 este inspirat de forma molcomă a dealurilor Moldovei, materializate prin structuri modulare compuse din metal și decorate cu fire textile.

Proiectul este invitație la odihnă, relaxare și creație, cei care stau pe aceste bănci fiind invitați să împletească mai departe firele textile și din piele, într-un proces de creație continuă, la care poate participa oricine.

Piese iconice și produse noi, în expoziții punctuale

Mai multe piese iconice ale designerilor Charles si Ray Eames au fost expuse la Casa Fratelli, în expoziția capsulă Eames Roadshow. Printre ele – Eames Lounge Chair & Ottoman și DSR Chair, dar și scaunul elefant ori deocrațiuni.

O altă expoziție capsulă a fost cea a Mind the Gap, care a grupa, în doar câțiva metri pătrați din fostul restaurant Cina, piese emblematice pentru colecțiile sale în culori vivide și cu imprimeuri impresionante prin formă și culoare.

Iar Retros Gallery a reușit să recreeze, tot într-un spațiu limitat, o atmosfera mid-century aducând piese iconice precum fotoliul Big Mama al lui Gaetano Pesce sau Space Saving Ercolina Chaise Longue al lui Paolo Graselli, sub lumina selectă a candelabrelor din sticlă de Murano.

Tot în cadrul Romanian Design Week 2025, mai mulți designeri români și-au prezentat creațiile la Kronospan Design Center, într-o expoziție de design sustenabil care a inclus pictură pe panouri USB, corpuri de iluminat din argilă sau piese construite din lemn reciclat și licheni.

Fiecare ediție a Romanian Design Week aduce proiecte noi și răspunde unor noi provocări. Fie că este vorba despre mobilier eco-inovator, textile realizate din fibre regenerative sau arhitectură biofilică, și anul acesta RDW s-a dovedit un teren fertil pentru idei care ne conectează mai profund la mediul în care trăim.

Distribuie articolul pe: