CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
Matteo Nunziatti: „AI nu va putea copia misterul din care se naște creativitatea”

Foto: Romanian Interior Design Association (RIDA)

Matteo Nunziatti: „AI nu va putea copia misterul din care se naște creativitatea”

Câtă vreme cât AI nu are propria conștiință creativă, ci se bazează pe experiențele altora, nu va putea depăși creația umană.

Inteligența artificială (AI) este un instrument tot mai des folosit inclusiv în industriile creative. Cum influențează AI proiectele de design interior și în ce măsură este un ajutor pentru designerii de interior? Designerul italian Matteo Nunziatti – figură influentă în designul internațional actual – crede că există o limită pe care AI nu o va putea trece pentru a depăși creativitatea umană. Explică de ce în interviul acordat recent Casalux.ro.

Specializat în designul de lux atât pentru industria hotelieră și de wellness, dar și sectorul rezidențial, Matteo Nunziatti a dezvoltat, de-a lungul timpului, proiecte în Emiratele Arabe Unite, Quatar, India, Kuweit, Maldive, dar și Italia ori Statele Unite. A creat piese deosebite de mobilier, colaborând cu producători de mobilier de lux precum Flou, Molteni & C, Turri sau Unopiu, produsele sale primind premii internaționale în domeniu.

Nunziatti s-a aflat recent la București și l-am provocat la o discuție despre rolul inteligenței artificiale în industria designului interior, în care activează de mai bine de 25 de ani.

Casa Lux: Care este, în acest moment, relația dintre designeri și inteligența artificială (AI)? Este AI un prieten sau un dușman al creativității designerilor?

Matteo Nunziatti: Cred că este un instrument folositor, noi am început deja să lucrăm cu AI într-un proiect nou, în firma noastră. Este interesant să lucrăm cu AI, dar – ca să fiu cinstit – cred că există o limită pe care inteligența artificială nu o poate depăși când este vorba despre creativitate.

Spre exemplu, când creez o masă ori un scaun, este o parte a procesului creativ care îmi este neclară de la început. Este un factor neașteptat la mijloc… Așa că încep să desenez știind că nu pot anticipa unde voi ajunge cu designul meu. Și descopăr treptat frumusețea care apoi se transformă într-un scaun ori într-o canapea ori în altceva. Deci este o parte a creativității, acea zonă de neașteptat, pe care inteligența artificială nu are cum să o reproducă atâta vreme cât tot ce furnizează este o copie a ceea ce există deja. Deci există această limită, iar pentru restul poate fi un bun ajutor pentru designerii de interior.

Casa Lux: Dar această colaborare nu poate fi cumva și în defavoarea designerilor? În ce măsură apar și dezavantaje în utilizarea inteligenței artificiale în proiectele de design?

Matteo Nunziatti: Sincer, cred că o parte din ceea ce facem noi va fi preluată de inteligența artificială. Spre exemplu, când dezvoltatorii imobiliari vor să vândă apartamente, nu au suficient timp să apeleze la un designer și poate fi mai ușor să apeleze la AI. Dau câteva sugestii, formulează cerințele legate de apartament și dau tema pentru inspirație, iar AI-ul creează o imagine relevantă. Dar va fi un rezultat mediu din punct de vedere al designului interior.

Dacă vrei un design de nivel superior, ceva spectaculos, atunci în mod clar trebuie să te îndrepți spre creativitatea umană. Trebuie ca un artist sa se implice în proiect, un designer să vină și să spargă limitele obișnuitului, să creeze ceva dificil și aparte. Deci, pentru nivel mediu, inteligența artificială poate fi o soluție.

Casa Lux: Este posibil ca imaginile pe care inteligența artificială le generează să creeze așteptări false cu privire la ce poate livra un proiect de design?

Matteo Nunziatti: Lucrăm acum cu un program incredibil de design interior, căruia îi dăm anumite cerințe și el ne generează zece sau o sută de opțiuni pentru un anumit obiect, dar toate vor fi variațiuni pe aceeași temă, vor fi copii ale copiilor, deci nu ceva creativ. Primești ceva ce știi că nu este real și în care nu poți să crezi. Aceasta este limita, acea limită pe care inteligența artificială nu o va putea depăși.

Casa Lux: Asta înseamnă că atâta vreme cât AI nu are propria conștiință creativă, ci se bazează pe experiențele altora, nici nu va putea crea ceva care să depășească ceea ce omul poate crea?

Matteo Nunziatti: Nu, nu va putea. Aceasta este limita: creativitatea pură. Creativitatea nu poate fi replicată. De aceea munca noastră creativă nu poate fi replicată, pentru că vine dintr-o zonă de necunoscut pe care AI nu o poate copia. Acest mister, acest necunoscut este baza creativității și a talentului. Așa transmitem noi frumusețea și unicitatea ființei umane, iar sarcina noastră este de a aduce frumusețe în viața de zi cu zi.

Casa Lux: Ce le-ați spune acelora care sunt încă reticenți în a folosi AI în realizarea proiectelor de design? Ce mesaj aveți pentru ei?

Matteo Nunziatti: Îi încurajez să investească în talentul lor. Este important să înveți, este important, să concentrezi asupra muncii tale, să creezi ceva frumos și nou, care să aibă suflet. Este extrem de important să creezi proiecte care să aibă suflet, pentru că fix asta este ceea ce nu se poate replica prin tehnologie.

Matteo Nunziatti
Foto: Romanian Interior Design Association (RIDA)

Matteo Nuziatti s-a aflat în România pentru a juriza proiectele de design premiate de Romanian Interior Design Association (RIDA) și incluse în Albumul RIDA 2025. El a făcut parte din juriul care a selectat cele mai bune 75 de proiecte românești de design, alături de designerul Karim Rashid și arhitectul Ichim Matius. Albumul RIDA 2025 a fost lansat oficial în 7 mai, iar gala de lansare – la care casalux.ro a fost partener media – a reunit peste 500 de invitați din industria designului interior.

Distribuie articolul pe: