CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
Povestea casei într-un parfum: ghidul aromelor ambientale

Foto: Profimedia

Home Utile

Povestea casei într-un parfum: ghidul aromelor ambientale

Diferitele arome ambientale ne ajută să creăm o atmosferă specială, în funcție de starea noastră generală sau de un moment anume.

Mirosul prăjiturilor cu scorțișoară din seara de Crăciun, al primei flori primite în dar sau un parfum al persoanei iubite sunt mult mai pregnante în amintirile noastre decât ceea ce nu are o asociere olfactivă. Avem șanse de o sută de ori mai mari să ne amintim ceea ce mirosim decât ce vedem, auzim sau atingem. Mai mult, conform cercetărilor, 75% dintre emoțiile noastre zilnice se datorează mirosului, impactul acestuia asupra reacțiilor noastre fiind astfel evident.

Mirosul este principalul mod de a personaliza și o casă. Cu eforturi minime, ne dăm seama de cum intrăm într-o locuință dacă este una în care există animale sau copii, dacă proprietarului îi place să gătească sau are multe plante și flori.

Peste toate acestea însă, ne putem da seama și dacă există un miros specific care să îmbunătățească prima impresie a oaspeților, producându-le o amintire de neuitat. Diferitele arome ambientale ne ajută să creăm o atmosferă specială, în funcție de starea noastră generală sau de un moment anume. 

Parfurmurile se schimba odată cu obiceiurile noastre

De-a lungul timpului și modalitățile de a ne parfuma sau ”deparfuma” casa s-au modificat în funcție de stilul de viață, de noile tehnologii sau de timpul petrecut acasă, printre altele. Dacă unele companii s-au concentrat pe crearea de parfumuri pentru amplificarea unor senzații, altele au căutat să neutralizeze anumite mirosuri devenite mai puțin plăcute, odată cu creșterea frecvenței anumitor obiceiuri. 

Astfel, agenții imobiliari sau proprietarii de hoteluri și pensiuni au constatat că mirosul de vanilie sau de prăjituri creează un sentiment de căldură și confort și atrag mai mult clienții. Plecând de aici, investițiile în industria de parfumuri de interior a crescut semnificativ, în societatea actuală. 

Pe de altă parte, de exemplu, creșterea consumului de canabis în spațiile publice comune cum sunt hotelurile sau ansamblurile de apartamente a orientat anumite companii către identificarea unor soluții de neutralizare a acestor mirosuri.

Este și cazul Scent Air, care a patentat o tehnologie de neutralizare prin modificarea moleculelor de canabis pentru a le face nedetectabile. Mai mult, în urmă rămâne o aromă de ceai alb amestecat cu fructe și o aromă subtilă de chihlimbar. 

Totuși, în unele cazuri, expunerea la odorizante a fost asociată cu efecte negative asupra sănătății precum durerile de cap, crizele de astm sau diferite afecțiuni dermatologice. Chiar și romanticele lumânări parfumate ar putea avea un efect negativ asupra plămânilor noștri sau căilor respiratorii. Există metode de contracarare însă pentru aceste probleme, prin utilizarea unor purificatoare de aer cu diferite filtre. 

De la lumânare la odorizantul inteligent și integrarea lui în designul casei

Mirosul crinilor sau al tuberozelor într-o încăpere poate fi copleșitor, oricât de mult ne-ar plăcea aceste flori. La fel și al unei lumânări parfumate, iar uneori am prefera ca parfumurile să fie mai puțin intense.

Acest lucru este posibil astăzi folosind diferite spray-uri sau difuzoare cu eliberare reglabilă, aflate acum inclusiv în linia de produse a unor branduri precum Dior, Fendi, Maison Margiela, Loewe și alții. 

parfum pentru casă
Difuzor de parfumuri pentru casă D-Air, realizat de La Collection Privée Dior și Compoz Paris.
Foto: compoz-parfum.com

Ne putem potența starea ținând cont de factori dintr-un anumit moment și context. Avem o paletă largă de variante de la lumânări, bețișoare, potpuriuri, perne, săculeți textili parfumați, pe de o parte, dar și o gamă variantă de uleiuri, pe de altă parte, și până la deodorante, spray-uri sau difuzoare, vaporizatoare inteligente. O întreagă industrie – care se implică inclusiv branduri din alte domenii sau celebrități din showbiz – ne aduce la nas o gama largă de produse care pare să se extindă de la an la an.

parfum pentru casă
Sir Elton John prezintă una din lumânările parfumate din noua sa colecție Slatkin + Co., inspirată de mirosurile de primăvară din grădina proprietății sale din Windsor. Foto: Profimedia

Conceptul de smart house de astăzi ne oferă inclusiv opțiunea de a regla mirosul din casă înainte de a ajunge noi acolo, ținând cont de starea noastră și de ce ne dorim – o seară relaxantă citind sau una gătind, vizionarea unui film romantic sau unui thriller. Totul poate fi amplificat sau estompat prin parfumul potrivit și prin metoda potrivită de difuzare. 

La fel ca și alegerea florilor – colorit, formă, sezon –, pentru a se integra cât mai bine într-un spațiu, și în selectarea diferitelor odorizante de cameră trebuie să luăm în calcul moduri de a le transforma în obiecte decorative perfecte. Suporturi elegante sau cât mai discrete pentru a se pierde în decorul general, culori stridente sau calde în funcție de restul obiectelor sau destinația camerelor reprezintă opțiuni variate pentru a nu alege la întâmplare.  

Cum selectăm parfumul potrivit pentru fiecare cameră

Am vorbit deja despre tipul de personalitate al fiecăruia, dar mai sunt și alți factori de care este bine să ținem cont – de la mărimea spațiului, destinația lui, lumina, design și până la anotimpul, momentul din zi sau temperatura. În funcție de toate aceste coordonate, putem alege parfumuri mai discrete sau mai complexe. 

Parfumul este cea mai intensă formă de amintire.

Jean Paul Guerlain

În bucătărie, cu siguranță ne vom orienta către ierburi aromatice precum busuiocul sau rozmarinul, dar și spre note de citrice sau ghimbir, obiectivul fiind de a produce o senzație de proaspăt și de curat, dar și de a acoperi mirosurile alimentelor. Spray-urile cu reumplere sunt soluțiile ideale în spațiile de gătit. 

Fără nicio îndoială, ne dorim un living în care să ne relaxăm, eventual să socializăm cu prietenii, iar pentru acest lucru ne vin în ajutor notele de lemn de santal, ambră, bergamotă sau citrice și le putem obține folosind bețișoare sau lumânări parfumate care au o difuzie lentă. 

Tot prospețime căutăm și în baie, dar una total diferită, din gama celor oceanice. Eucaliptul, menta, moscul alb sau citricele verzi sunt ideale. Astfel de arome putem să le punem în difuzoare ceramice sau să achiziționăm spray-uri și perle parfumate. 

Parfumurile au un rol important și în susținerea productivității sau în sporirea creativității. În acest sens, putem folosi uleiuri esențiale de rozmarin, mentă sau lemongras în birouri sau în spațiile în care lucrăm.  

Pentru camera copilului, grija noastră este către siguranță în primul rând. Căutăm mirosuri delicate și mai ales hipoalergenice și aici se încadrează mușețelul, laptele, talcul sau mierea. Este important ca aceste parfumuri să nu conțină alcool, să nu fie sintetice și să fie ușor de reglat ca intensitate.

Atmosfera de liniște și odihnă, dar și intimitate, este cea recomandată și în dormitor, iar lavanda, vanilia, mușețelul, cedrul, ylang-ylang-ul reprezintă arome ideale pentru relaxare și, în plus, induc starea de somnolență. 

În zilele noastre, am redescoperit beneficiile aromaterapiei ca terapie alternativă pentru a ne îmbunătăți starea de spirit, nivelul de energie, dar și anumite probleme fizice. Mai mult, am dus lucrurile mai departe și am creat diversificat modalitățile prin care parfumurile să devină parte importantă din amenajarea, întreținerea și personalizarea unei locuințe.    

Distribuie articolul pe: