CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
5 crame fabuloase unde vinul și designul spun împreună povești contemporane

Foto: Sergi Reboredo / VWPics / Profimedia

Home Travel

5 crame fabuloase unde vinul și designul spun împreună povești contemporane

Ele asigură clienților nu doar experiențe gustative deosebite, ci și o imersiune în design și arhitectură.

Vinul bun e mai bun când îmbătrânește – cunoașteți zicala aceasta. Ce nu știți probabil este că același principiu se aplică și designului reușit, unde funcționalitatea, aspectul și sentimentul pe care îl inspiră se consolidează în timp. Iar într-o lume în care designul devine din ce în ce mai important, nici cramele nu se mai rezumă doar la a face vin. Multe crame devin și locații turistice, care asigură clienților nu doar experiențe gustative deosebite, ci și o imersiune în design și arhitectură, traducând în limbaj contemporan o ocupație veche de milenii.

Iată cinci crame pe care arhitectura și designul avangardiste în care s-au implicat arhitecți celebri – precum Frank Gehry sau Marc Barani – le-au adus în atenție publică și care sigur vor îmbătrâni frumos.

1. Zuccardi Valle de Uco – Argentina

Zuccardi Valle de Uco este crama administrată de trei generații unite de aceeași pasiune pentru vinuri, în în Altamira Argentina. Într-un climat temperat, cu nopți reci și variații mari de temperatură de la zi la noapte, via se întinde într-un peisaj mai degrabă pietros, având pe fundal profilul Anzilor Cordilieri. Viile cu o suprafață totală de peste 58 de hectare produc mai multe tipuri de vin, printre care Malbec, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc.

Locația a fost proiectată de arhitecții Eugenia Mora, Fernando Raganato și Tom Hughes și a fost ridicată, în actuala formulă, în 2016, având în vedere atât aspectul practic – o zonă pentru vinificație, cât și nevoia de a prelua afluxul de turiști. Conceptul complexului de clădiri este inspirat de munții aflați în apropiere, fiind bazat pe structuri solide, din beton, construite pe trei etaje – crama la subsol, procesele de vinificație la nivelul zero și un alt etaj pentru activități administrative și turistice.

2. Tiera Tinta Winery – Mexic

Tierra Tinta nu este numele unei familii, ci al unei grupări de tip cooperativă din Mexic, în care 43 de familii dintr-o zonă rurală slab populată unde terenul agricol de 20 de hectare este administrat și prelucrat împreună.

În această zonă din apropiere de Cerro del Muerto, mărginită de copaci de eucalipt, solul cleios și nisipos este cel care conferă strugurilor o savoare, prospețime și vivacitate. Și pentru că locul oferă un peisaj ce atrage turiștii, există și spații și activități pentru ei, precum degustări de vinuri.

Complexul – proiectat de COA Arquitectura – este compus din trei clădiri și un spațiu pentru evenimente, conectate între ele prin grădini și alei. Se mai află acolo o încăpere pentru socializare și relaxare, o cramă și un magazin, un restaurant, cameră de degustări, clădirea în care au loc toate procesele de vinificație și o pivniță. Clădirile din beton sunt înconjurate de vegetație deșertică – cactuși, măslini, tufișuri scheletice – și pietre care imaginează bănci și zone de relaxare.

Clădirile sunt așezate urmând o formă geometrică, lăsând spații și alei între ele și favorizând un peisaj cu diferite coordonate. Pe de-o parte se află via, lacul și o lizieră de eucalipți, iar pe cealaltă alte șiruri de vie și centura muntoasă Cerro del Muerto pe fundal.

3. Les Davids Winery – Franța

Les Davids continuă o tradiție începută în secolul XVI de o familie de nobili italieni care s-a mutat în sudul Franței și au început să cultive viță de vie. În secolul trecut, podgoria a fost treptat înlocuită cu pășuni, dar a revenit la destinația inițială după ce, în 1998, o familie de belgieni a cumpărat-o și a reaprins tradiția vinurilor în regiune. Proprietatea se întinde pe 320 de hectare, din care 20 sunt acoperite de vie, in mijlocul lor fiind noua contrucție proiectată de arhitectul Marc Barani.

Foto: lesdavids.fr

De la intrarea pe proprietate, construcția solidă a complexului amplifică efectul de gravitate, transformând clădirea în elementul central, pe fundalul podgoriei. Prin peretele de sticlă, se văd vasele mari folosite în procesul de producție, care fac legătura între clădirea masivă și viile din jur.

Proprietarii renunțat la o parte din butoaiele tradiționale din lemn și au ales tancuri din beton pentru vinuri, urmând un trend prezent și în alte pogorii din țară. Betonul are porozitatea asemănătoare cu a lemnului și are și alte avantaje, deși necesită o mai mare atenție: durată de viață mai lungă, gust neutru (spre deosebire de lemn ori oțel) care lasă mai bine în evidență naturalețea vinului.

Soțul proprietarei fiind pictor, era imposibil să nu fie inclusă arta în programul de activități al podgoriei, astfel că aici sunt mereu programate expoziții și un festival de vară dedicat artiștilor.

4. Bodegas Ysios – Spania

Bodegas Ysios se definește drept un producător avangardist de vinuri care îmbină tradiția din Rioja Alavesa (Spania) cu o abordare revoluționară în domeniu.

Pentru această locație proprietarii și proiectanții – Calatrava – au vrut ceva care să celebreze lansarea unui nou soi de vin și care să se integreze, totodată, în spațiu activitățile de vinificație. Au construit o structură cu diferențe de nivel care ajung pe alocuri și la zece metri și care, prin tratamentul volumetric al acoperișului și al pereților, creează senzația unei stări permanente de mișcare.

Foto: Profimedia

Două ziduri lungi de 196 de metri, plasate la 26 de metri distanță unul de altul trasează o formă sinusoidală în plan și înălțime. Acoperișul pare pe alocuri o continuare a fațadei, compus fiind din grinzi din lemn laminate, sprijinite de pereții laterali pe cornișe sinusoidale.

Fațada este parțial placată cu lemn de butoaie, iar reflecția acestuia în apa din jur intră în contrast cu acoperișul din aluminiu. Efectul soarelui care se reflectă în acoperiș îi accentuează acestuia volumul produce un efect kinetic, care contrastează puternic cu calmul podgoriei din jur.

5. Marques de Riscal – Spania

Orașul Vinului Marques de Riscal – de la crama Marques de Riscal din Elciego (Álava) – oferă o călătorie în istoria podgoriei, de la începuturile sale în 1858 și până în zilele noastre, condimentată cu experiențe care provoacă toate cele cinci simțuri.

Foto: Profimedia

Călătoria începe din centrul complexului, din Plaza del Reloj și continuă spre vechea cramă – Original Bodega (datând din 1860), apoi spre pivnița vinurilor vechi. O extindere a fost construită în 1883 și este folosită în continuare ca zonă de producție.

Foto: Profimedia

În final, vederea de deasupra oferă o perspectivă totală asupra întregului complex, în care vechile clădiri din piatră contrastează puternic cu stilul avangardist al hotelului proiectat de renumitul arhitect Frank Gehry. Acesta include o zonă de spa, pe lângă restaurantul și zona efectivă de cazare.

La distanță de mii de kilometru ori la un zbor de 3 ore cu avionul, acestea sunt locații perfecte pentru vacanța exclusivistă pe care oricare dintre noi și-o dorește, la un moment dat.

Distribuie articolul pe: