CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
Cele 5 etape principale în realizarea proiectului de casă

Foto: Pixabay

Cele 5 etape principale în realizarea proiectului de casă

Construcția unei case reprezintă un pas important și o mare necunoscută pentru majoritatea proprietarilor. Erorile tehnice ce pot să apară sunt greu de evitat, iar cel mai grav este că unele sunt observate abia după mutarea în noua locuință. Adesea, ele pot fi reparate, dar implică o nouă serie de cheltuieli epuizante.

Adesea, fenomenele naturale extreme scot la iveală deficiențele majore ce țin de structura și rezistența clădirii. Pentru evitarea unor asemenea greșeli, este necesară documentarea eficienta și colaborarea cu o echipă de specialiști.

Pentru a da startul unei misiuni care să se încheie cu succes, trebuie să acorzi atenție fiecărei etape, prima fiind alegerea unui proiect de casă. În acest sens, se optează pentru ajutorul profesional din partea unei autorități, a unui birou ce realizează proiecte de case sau cel puțin a unui arhitect. Prin prisma costurilor, clienții devin nesiguri cu privire la importanța acestor servicii.

Un asemenea proiect, daca vă prezenta erori sau este neadecvat din anumite puncte de vedere, face ca investiția să devină considerabil mai mare, pentru a remedia și adapta ulterior lucrurile. Astfel, „strategia economica” făcută prin alegerea unui proiect ieftin se transpune, în fapt, în pierderi în execuție, iar pe termen lung se poate vorbi chiar de refacerea unei case terminate.

O casă bine gândită de la început conduce la realizarea unor economii reale, iar cu ajutorul unui proiect de calitate se ajunge și la simplificarea cheltuielilor pe care le implică achiziția de materiale.

Iată pașii pe care să îi ai în vedere atunci când vizezi alegerea unui proiect de casă.

Alegerea echipei de proiectare

Arhitectul are un rol foarte important deoarece el pune pe hârtie casa visurilor tale. Alegerea firmei de arhitecți nu se realizează într-o manieră superficiala, ci pe baza unor recomandări și specificații serioase din partea unor persoane competente.

Pentru a înțelege importanta colaborării cu acesta, afla că el este cel care nu doar se ocupă de schițele casei tale, ci și care asigura funcționalitatea și estetica locuinței tale. Acesta dimensionează încăperile și le situează în funcție de scopul utilizării, amplasează ferestrele în funcție de punctele cardinale și se asigura că vei avea parte de suficienta lumina naturala. Tot el concepe și fațada casei, aspect care este foarte important, deoarece este prima imagine cu care ia contact orice persoana din jur.

Certificatul de urbanism

Proiectul locuinței pe care dorești să o materializezi printr-o construcție impunătoare vă trebui să se încadreze în cerințele unui certificat de urbanism emis de autoritatea competentă locală. Este indicat ca aceste demersuri de obținere a certificatului să le faci înainte de a achiziționă terenul pentru a dispune de toate datele viitoarei construcții.

Firma de arhitectură te scapă de aceste demersuri anevoioase, obținând avizele și acordurile menționate în conținutul acelui act.

Constrângerile amplasamentului

Poziționarea, utilitatea și deschiderea sunt doar trei dintre constrângerile pe care un teren le pune unei case. Este necesar să acorzi atenție acestor detalii, fiecare dintre ele având impact asupra unei serii largi de elemente.

De aceeea, fie că dorești să te orientezi către construirea unei locuințe modeste, fie ai nevoie de idei de proiecte case moderne, o părere din partea expertului reprezintă o parte absolut indispensabilă.

Alegerea proiectului

În cadrul acestei etape, poți lasă totul pe mâna specialistului, el fiind cel care, după evaluarea locului în care dorești amplasarea construcției, va realiza lucrarea proiectului.

Ideile tale cu siguranță sunt valorificate, dar este important să ai încredere în ce spune specialistul. În limita condițiilor existente din punct de vedere legislativ și tehnic, echipa de proiectări va adapta cerințele și schițele la ceea ce este posibil.

Estimarea costurilor

Latura financiara a unui proiect de casă creează destul de multe provocări, de aceea este necesară o viziune clară și realistă asupra situației financiare a proiectului.

Așadar, poți calcula orientativ costurile pentru realizarea casei, cu numărul de dormitoare, băi, bucătărie, living, dar și materialele care sunt incluse în realizarea acesteia. Trebuie să stabilești din start și un buget, încă de la începutul proiectului, pentru a nu fi nevoit să faci compromisuri mai târziu, iar locuința să nu se ridice la așteptările tale.

Proiectul unei case reprezintă un pas esențial atât din punct de vedere financiar, cât și ca timp, energie și implicare necesare, iar un rezultat favorabil depinde ân mare măsură de felul în care aplici sfaturile de mai sus.

Distribuie articolul pe: