CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
Entropie și design: o banală veioză protejează 80% din internet mai bine decât AI-ul

Entropie și design: o banală veioză protejează 80% din internet mai bine decât AI-ul

De ce? Pentru că haosul mișcărilor dintr-o Lava Lamp este mult mai impredictibil decât orice ar imagina inteligența artificială.

Ce legătură poate fi între o banală veioză și programele de criptare care protejează 80 la sută din internet? Explicația scurtă este hazardul: haosul mișcărilor dintr-o veioză Lava Lamp este mult mai impredictibil decât orice ar imagina inteligența artificială. Așa a ajuns principala platformă de tip cloud să folosească Lava Lamp pentru a genera algoritmii de criptare pentru siguranța a peste trei sferturi din rețeaua mondială online.

Le știți probabil: au forma unei rachete și un corp transparent și plin cu lichid în care plutesc forme nedefinite ori milioane de paiete colorate. Sunt veiozele Lava Lamp, vândute peste tot pe glob, în diferite variante, de mai bine de 50 de ani.

Faptul că Lava Lamp a ajuns atât de importantă pentru Cloudflare – cea mai cunoscută companie de stocare de tip cloud – arată că inteligența artificială are limitele ei, pe care este posibil și chiar indicat să nu le depășească niciodată.

Lava Lamp și nebunia psihedelică a anilor 60

Lava Lamp a pornit de la o idee apărută în mintea lui Edward Craven Walker în 1948 și care i-a fost inspirată de un dispozitiv folosit pentru a cronometra corect cât trebuie să fiarbă un ou. Acest device – numit egg timer – avea în el o bulă din ceară care își schimba consistența când se încălzea, arătând astfel când este fiert oul.

Ideea i s-a părut genială lui Walker, care a preluat-o pentru a o transforma într-o lampă electrică care să reproducă logica acelor mișcări neregulate ale substanțelor din interior, la încălzire.

În final, a ajuns la un concept lansat în 1963 și care care includea o formulă secretă cu zece substanțe, printre care ulei și ceară. Veioza a fost marketată sub numele de Astro Lamp, iar un an mai târziu a fost redenumită Lava Lamp, nume sub care este produsă și vândută și azi.

Principiul era simplu: substanțele sunt plasate într-un recipient transparent sub care se află o sursă de căldură, iar forma pe care o are ceara este influențată de temperatura la care este expusă. Când lichidul este rece, ceara stă ca o masă amorfă în zona de jos a recipientului, dar când se încălzește devine mai puțin densă și se ridică, dispersându-se în milioane de forme.

Mișcarea necontrolată a bulelor de ceară are ceva psihedelic, fascinant prin formă, culoare și lipsa totală a unui tipar în modul în care se divizează pentru a reuni iar. Poate și de aceea, Lava Lamp a devenit un produs iconic asociat cu o perioadă zbuciumată și efervescentă din punct de vedere politic, social și cultural, respectiv anii ’60. A fost epoca mișcării hippie, a protestelor antirăzboi, a nonconformismului și a influențelor psihedelice care s-au resimțit în muzică, artă și design.

Cu o revenire în anii 90, Lava Lamp a devenit un obiect folosit în continuare la o scară destul de largă, dar a cărei destinație nu a fost alta decât integrarea într-un proiect de design. Asta până când Cloudflare a avut o nevoie de o soluție atipică într-o problemă cu impact mondial.

Niciodată nu-i prea târziu pentru reconversie

Industria IT este cu totul altceva decât creație și joc de culori. Criptarea în domeniul internetului nu are nici ea multe în comun cu oamenii obișnuiți cu jocurile de volume și de spații. Care este atunci legătură între Lava Lamp și protecția internetului?

De mii de ani, oamenii folosesc coduri și limbaje cifrate pentru a transmite mesaje care trebuie să rămână secrete. Cele mai bune coduri se bazează pe elemente care sunt greu de corelat unul cu altul și care au un grad cât mic de predictibilitate. Logica este la fel în internet, unde protecția datelor și a informațiilor depinde de cât de bune sunt programele de criptare. Iar Cloudflare – companie care asigură protecția pentru 20% din site-uri, care acoperă circa 80% din internet – a înțeles că cea mai sigură cheie de criptare se bazează pe lipsa totală de predictibilitate.

Să explicăm: în protejarea informațiilor stocate în cloud, fiecare cod pe care un calculator îl folosește pentru criptare trebuie să fie total aleatoriu, astfel încât un hacker să nu îl poată desluși. Problema este însă că toate computerele sunt astfel programate încât să furnizeze rezultate logice (output) și, deci, predictibile, pe baza informațiilor furnizate ca cerințe (input). Cu alte cuvinte, un computer nu are cum genera date care să conducă la un output perfect aleatoriu câtă vreme are un input clar.

Și aici intervine Lava Lamp și mișcarea haotică a bulelor ei de ceară…

Ca sa genereze acele date aleatorii necesare în criptare, Cloudflare a umplut un perete întreg cu 100 de veioze Lava Lamp, la sediul din San Francisco, apoi a montat camere care urmăresc permanent mișcarea bulelor de ceară din interiorul lor. Potrivit Cloudflare, camerele fac fotografii la intervale regulate, iar toate imaginile digitale ale bulelor în mișcare sunt traduse în șiruri de numere, cu fiecare pixel având propria valoare numerică. Astfel, fiecare imagine se traduce printr-un șir de numere total aleatoriu pe care Cloudflare îl folosește apoi drept cheie de criptare, începând din 2017.

Cele o sută de Lava Lamps de la sediul din San Francisco al Cloudflare / Foto: Cloudflare

Iar asta se întâmplă permanent, peretele cu Lava Lamp – denumit Wall of Entropy sau Lavarand și care poate fi vizitat de curioși, la sediul din San Francisco al companiei – producând haotic și, în consecință, total imprevizibil datele necesare pentru o criptare de nivel maxim. Și nu este singura astfel de soluție: în mod similar Cloudflare folosește penduluri la sediul din Londra, tot pentru criptare.

Lumea reală se dovedește a fi o sursă grozavă de aleatoriu, pentru că evenimentele din lumea fizică sunt neprevăzute. Și așa entropia rămâne diferența majoră între lumea fizică, palpabilă și cea pe care inteligența artificială o poate imagina.

„Inteligența artificială (AI) nu poate replica acea doză de mister și impredictibil din care se naște creativitatea umană, pentru că nu are conștiință proprie”, spunea designerul italian Mateo Nunziatti într-un interviu recent pentru casalux.ro. Unii vor spune că acest lucru nu este posibil doar deocamdată, dar că el se va întâmpla, la un moment dat, în viitor.

Ce se va întâmpla dacă și acest lucru va deveni realizabil pentru AI? Dacă inteligența artificială va avea capacitatea de a crea și imagina neprevăzutul așa cum se întâmplă el în viața reală? În mod sigur, dacă asta se întâmplă, faptul că AI ne-ar putea concura în materie de creație și design ar deveni mai mică dintre probleme noastre.

Distribuie articolul pe: