CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
Cele 50 de nuanțe de gri s-au demodat: cum modernizezi o casă amenajată în non-culori

Foto: Stribling / Planet / Profimedia

Home Utile

Cele 50 de nuanțe de gri s-au demodat: cum modernizezi o casă amenajată în non-culori

Iată cum pot fi salvate casele amenajate în nuanțe de gri, transformându-le fără modificări de substanță precum zugrăvitul ori schimbarea pardoselii.

Tonurile de gri au dominat designul interior ceva vreme, în care amenajările s-au bazat pe această culoare pentru că este versatilă, rezistentă și neutră. Tendințele au evoluat spre culori mai calde, spre personalizare și spre texturi noi, iar casele gri cândva în trend au devenit deodată plicticoase, terne, demodate. Iată cum pot fi salvate, transformându-le în locuințe în trend, fără să recurgem la modificări de substanță precum zugrăvitul ori schimbarea pardoselii.

Dacă, într-o casă amenajată în tonuri de gri, menținem în forma actuală pardoseala, pereții și elementele fixe (usi, calorifere), ne putem orienta spre modificări de mobilier, decorațiuni și textile. Pe ansamblu, deși griul pare plictisitor, el poate funcționa foarte bine precum un canvas pe care alte culori și texturi proemintente să construiască o amenajare impresionantă.

Variantele cele mai accesibile decât renovarea implică, în raport de buget, de la înlocuirea întregului mobilier și până la soluții mult mai puțin costisitoare precum accesorizarea cu textile și piese mici de mobilă precum măsuțele de cafea.

Greșeala frecventă este…

… să cumperi ceva colorat doar pentru că este prea mult gri în jur, iar atmosfera a devenit plicticoasă. Pentru orice schimbare este nevoie de un plan, cu atât mai mult pentru una care influențează esențial confortul în celș mai sigur loc pe care cineva îl poate avea: acasă.

Primul pas ar fi să îndepărtezi din cameră tot ce nu vrei să păstrezi după modernizare (de preferat nimic în afara mobilierului mare), chiar dacă o faci pentru numai o oră sau două. Golind camera de lucrurile în plus, poți avea o imagine concretă și corectă asupra stadiului de la care pleci în noua amenajare. Mai mult, lipsa detaliilor lasă loc imaginației și îți poate oferi o perspectivă nouă, actualizată asupra spațiului pe care îl ai.

De aici, construieși mai departe: întreabă-te ce își dorești, ce își aduce bucurie și ce te-ar face să te simți bine în acel loc – o culoare nouă, un tablou cu o anume imagine, un loc mai confortabil pentru citit Asociază apoi aceste lucruri cu obiecte și culori noi, pe care le asociezi de probă într-un moodboard, înainte de a trece efectiv la achiziția lor. Vezi astfel, la scară mică, în ce fel arată împreună culorile și texturile care vor actualiza decorul demodat al casei tale.

Dar să le luăm pe rând și să vedem ce soluții avem la îndemână.

Griurile = canvas pentru alte culori

Culoarea pereților influențează modul în care este percepută lumina în încăpere, dar totodată tonul lor este influențat de tipul de lumină naturală care pătrunde pe ferestre. Efectul este important, câtă vreme pereții reprezintă cea mai mare suprafață din orice încăpere cu ferestre obișnuite.

Într-o cameră spre vest, lumina caldă face tonul pereților suportabil, în timp ce, într-una orientată spre est și alimentată cu lumină rece, totul poate deveni neprimitor. Cel mai rău caz este acela în care o cameră spre nord are pereții vopsiți în gri, pentru că lumina naturală va accentua cenușiul din încăpere.

Cum diminuăm efectul cenușiu și neprimitor al pereților gri? Iluminatul este una din variante, asupra căreia intervenim la nivelul corpurilor de iluminat, dar și asupra modului în care filtrăm lumina naturală.

Vezi cum griurile din acest apartament de lux din Riad rezonează cu piese de mobilier care îl pun în valoare.

Schimbarea corpurilor de iluminat este o operațiune accesibilă, care ne primte să aducem elemente mai calde într-o cameră aparent rece. Corpurile de iluminat aurii, cu elemente transparente ori care reflectă lumina pot deveni un element care să atraga atenția și care să reflecte lumina în mod creativ pe pereți.

O variantă este și alegerea unor corpuri de iluminat iconice – cum sunt cele de aici – care au nevoie de un fundal neutru pentru a fi mai bine puse în valoare.

La fel de bine se poate lucra însă cu lumina naturală, filtrând-o prin perdele care îi schimbă tonul și o duc spre nuanțe care încălzesc atmosfera. Pentru camera spre nord, perdelele galbene din voal sunt alegerea perfectă, dar se poate opta și pentru alte nuanțe calde ori neutre precum crem, bej sau ivoar.

Completează decorul gri cu piese statement

Când ai multe griuri în jur, o piesă într-o altă culoare și cu forme atipice va ieși imediat în evidență: un element într-o culoare contrastantă, care va capta instant atenția. Poate fi un scaun sau un fotoliu cu o formă sculpturală și – dacă vrei să urmezi tendințele – cu forme rotunjite, organice și o culoare de inspirație naturală, precum verde oliv, roșu profund, terracota, galben muștar ori alte nuanțe profunde, de bijuterie.

Piesele iconice din lemn natur se conturează perfect pe fundalul unei case gri. Lemnul gălbui de stejar, în forme simple, drepte, imprimă un vibe ușor retro unei încăperi în care dominanta este culoarea gri. Lemnul închis de nuc produce o asociere elegantă, în care și-ar găsi locul și accente aurii.

Foto: Stribling / Planet / Profimedia

Piesele statement pot fi și piese mici de mobilier – precum scaunele iconice de aici – ori artă de mari dimensiuni expuse pe pereți. Spre exemplu, o măsuță de cafea din cristal – sau una dintre aceste măsuțe statement – poate produce un efect neașteptat prin lumina pe care o reflectă în jur. La fel, un scaun iconic se poate integra fericit într-un decor care altfel nu comunica prea multe.

Covorul poate fi, de asemenea, o piesă statement fie prin culoarea impresionantă, fie prin combinație de culori și modele. Pentru echilibru vizual, un alt accesoriu într-o nuanță apropiată și de mici dimensiuni poate fi plasat în cameră – o vază, un tablou cu un mic detaliu colorat sau perdele care să preia intr-un ton mult mai deschis culoarea covorului.

Pernele colorate asortate cu covorul sunt o soluție destul de basic și care funcționează fericit când țesăturile nu au culori solide, ci se merge pe un mix de culori și de imprimeuri.

Construiește un decor în stil nou bazându-te pe griuri

Fiecare stil de design are culori asociate ori care îi exprimă în cel mai fericit mod caracteristicile. Stilurile scandinav, modern și minimalist sunt cel mai ușor de asociat cu aceste tonuri, iar locuințele pot fi, în general, ajustate destul de ușor pentru astfel de decoruri. Studiază liniile și texturile din propria casă și vezi care stil este mai ușor de adaptat, având în vedere elementele pe care le ai, dar și

Minimalismul este cât se poate de compatibil cu o casă monocromă sau cu mici accente pastelate.

Stilul modern se poate baza pe un fundal gri în care apar accente puternice de culoare și detalii din metal argintiu. Iar scandinavii sunt, prin stilul lor, o inspirație pentru modul în care asociază griurile în decorurile lor cu lemn în culori deschise și imprimeuri simple, de inspirație tradițională.

Foto: Pixel-Shot, Pixel-shot / Alamy / Profimedia

O soluție #CasaLuxTrends la cheie, pe care să o aplici imediat

Este greu să faci alegeri cu atât de multe variante pe piață. De aceea, îți propunem noi o variantă pe care să o preiei și să o aplici într-o casă gri, pentru a obține un interior calm, actual și în note organice.

Foto: casalux.ro

Pornind de la ideea unei case fără culoare sau în care griurile sunt dominante, adu accente naturale calde prin materiale precum lemnul de cireș și sticla transparentă în diferite nuanțe de maro, care vor încălzi atmosfera fără să încarce spațiul.

Optează pentru perdele subțiri ivoar și pentru draperii în același ton cu perdeaua, pentru continuitate, inul fiind o varianta potrivită acolo unde nu este nevoie de umbrire completă. Accesoriile și decorațiunile cu texturi de piatră vor acentua aerul natural, mai ales dacă materialele alese sunt texturate, evitând finisajele lucioase. Poți adăuga covoare din fibre de cânepă în culorile naturale, care continuă tonurile calde ale lemnului și complimentează sticla maronie.

Soluțiile de modernizare sunt la îndemână chiar și pentru o casă în care totul s-a raportat total la tendințe depășite. stabilește pragul de la care pleci în reamenajare și, mai ales bugetul și prioritățile, iar sfaturile noastre îți vor fi sigur de folos!

Distribuie articolul pe: