CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
Porto, boost-ul de energie pentru minte și suflet
Home Travel

Porto, boost-ul de energie pentru minte și suflet

Porto este una dintre destinațiile de vacanță care te cucerește iremediabil încă de la început și nu prin vinurile sale.

Cunoscut ca orașul-podurilor, orașul-minune al Portugaliei sau orașul care a inspirat celebra serie de povești fantastice Harry Potter, Porto este una dintre destinațiile de vacanță care te cucerește iremediabil încă de la început.

„Dragoste la prima vedere„ este expresia care definește cel mai bine sentimentul pe care-l simți când explorezi străzile sale înguste, cu atmosferă vibrantă și clădiri multicolore, care te fac să te oprești în loc, unele decorate de jos până sus cu vestitele plăci de gresie colorate (azulejos) în albastru și alb, dar și în alte nuanțe, pe care le întâlnești și în arhitectura exterioară și interioară din Spania, Italia, Olanda, Turcia, Maroc și Iran. 

Nestematele albastre, din trecut și din prezent

Azulejo vine din arăbescul „al zulayj”, care înseamnă piatră lustruită. Aceste frumoase plăci ceramice au fost introduse pentru prima dată în Portugalia în secolul al XV-lea când Peninsula Iberică era ocupată de către mauri.

Foto: Wolfram Kastl / DPA / Profimedia

Câteva sute de ani mai târziu, Portugalia și-a dezvoltat propriul stil de azulejos, cu desene geometrice și florale sau scene din evenimente istorice, iar, în Porto, au apărut cele mai importante ateliere de azulejos din țară, care au creat curente și au dat naștere celebrilor artiști decoratori în ultimele două secole.

Astfel, azulejos au fost folosite atât în interiorul cât și în exteriorul bisericilor, palatelor, caselor obișnuite, școlilor, iar, ulterior, în restaurante, baruri și chiar gări sau stații de metrou. Acestea sunt o formă de artă ornamentală, dar au avut și o capacitate funcțională specifică, cum ar fi controlul temperaturii în locuințe. 

În prezent, când vine vorba de azulejos, accentul se pune mai mult pe caracteristicile hidroizolante, folosindu-se frecvent în bucătării, băi și alte spații interioare, decât pe valoarea sa decorativă. Iar prețul lor imbatabil le plasează în topul listei designerilor. Plăcile ceramice sunt rezistente la uzură, zgârieturi și substanțe chimice, având o durată de viață îndelungată, comparabilă sau chiar superioară unor membrane lichide sau bituminoase.

Deși azulejos rezistă la apă, pentru a asigura o hidroizolație completă în băi, bucătării, terase sau alte zone expuse la umezeală, este esențială aplicarea unui strat suplimentar de hidroizolație sub plăcile ceramice. Azulejo hidroizolant asigură atât finisajul final, cât și protecția împotriva apei, reducând necesitatea unor finisaje suplimentare, ceea ce poate eficientiza costurile și timpul de execuție.

În designul interior, mai există și varianta de azulejo covor, care este un tip de decor ceramic format dintr-un ansamblu de plăci dispuse astfel încât să creeze, prin repetarea și multiplicarea unui model, iluzia vizuală a unui covor tradițional pe perete sau pe podea. Acest tip de compoziție policromă este adesea încadrată cu ornamente sau chenare, rezultând un efect decorativ similar cu cel al unui covor textil, dar realizat integral din ceramică smălțuită.

Azulejo covor este utilizat frecvent pentru placarea pereților în livinguri, holuri, băi sau bucătării, aducând un accent vizual puternic și o notă de rafinament spațiului. Iar în zonele de trafic intens, în locul unui covor textil, se poate monta unul ceramic. În interioarele open space, un azulejo covor pe podea poate marca zona de dining sau de relaxare, fără a mai fi nevoie de separatoare suplimentare. Spre deosebire de covoarele textile, azulejo covor este rezistent la apă, ușor de curățat și foarte durabil.

Azulejos pot fi realizate din ceramică simplă sau smălțuită și pot fi acoperite de un singur strat de glazură sau de mai multe straturi pentru a crea un efect complex. După aplicarea glazurii decorative, sunt introduse timp de 8 ore în cuptoare, la o temperatură de 1000 de grade Celsius.

Ceramica este unul dintre cele mai întâlnite materiale pentru placări, fiind fabricată din caolin, cuarț sau argilă. De asemenea, este foarte rezistentă şi nu necesită o îngrijire specială, iar din punct de vedere al stilului, poate fi integrată în orice interior, indiferent dacă este clasic sau modern.

Când frumusețea devine vulnerabilă

Plăcile sunt vulnerabile la vandalism, neglijență și furt din cauza răspândirii lor și a ușurinței de a pătrunde în clădirile istorice și, adesea, degradate din Portugalia. Din 2013, este ilegală demolarea clădirilor din Portugalia cu fațade acoperite cu azulejos.

Foto: Martin Bertrand / imago stock&people / Profimedia

Pentru a preveni astfel de incidente, s-a format un grup de protecție pentru aceste plăci ceramice, SOS Azulejo. Formațiunea care a fost creată în 2007 și care funcționează ca o dependență a Polícia Judiciária, are ca obiectiv principal limitarea și controlul vânzării de țigle antice.

Orașul Lisabona a creat „Banco do Azulejo”, care colectează și depozitează aproximativ 30 de mii de țigle din clădiri demolate sau condamnate și din donații. Proiecte similare există în orașele Aveiro, Porto și Ovar. În august 2017, a fost pusă în aplicare o nouă lege pentru a preveni atât demolarea clădirilor acoperite cu azulejos, cât și lucrările de renovare care includ îndepărtarea țiglelor, chiar dacă acestea afectează doar interiorul clădirii.

În 1996, centrul istoric al orașului Porto a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Arhitectura sa reflectă evoluția și succedarea curentelor, de la romanic, gotic și renascentist, la baroc, neoclasic și modern.

Foto: CNMages / Alamy / Profimedia

Tot în centrul istoric se află și gara São Bento, cunoscută ca fiind cea mai frumoasă gară din lume datorită celor peste douăzeci de mii de azulejos care îi acoperă pereții interiori.

Plăcile, proiectate și pictate manual de Jorge Colaço, la începutul anilor 1900, ilustrează momente din istoria Portugaliei, precum sosirea regelui portughez João I la Porto, bătălia de la Valdevez din secolul al XII-lea și cucerirea Ceutei din 1415. Este de menționat faptul că această gară este funcțională și poate fi vizitată gratuit. Cei care vor să-i admire arhitectura exterioară, o pot face în timp ce savurează o cafea la una dintre terasele de peste drum.    

Porto are mai mult de oferit pe lângă faimosul său vin

Bătând orașul în lung și în lat, descoperi un amestec sofisticat de tradiție și modernitate, care face din Porto o destinație obligatorie pentru pasionații de arhitectură și exploratorii culturali.

Din 2001, de când an fost desemnat Capitală Culturală Europeană, Porto este într-o continuă transformare și asta se poate observa la fiecare pas. Este o alternanță naturală între clădirile impozante, cu fațade impecabile și cele care sunt în curs de reabilitare, înconjurate de mici șantiere. 

În ultimii ani, Porto a cunoscut o ascensiune fulminantă la nivel mondial din punct de vedere al inovației arhitecturale. Talente locale precum Álvaro Siza Vieira și Eduardo Souto de Moura, ambii laureați ai Premiului Pritzker, dar și internaționale și-au pus amprenta asupra orașului îmbinând designurile contemporane îndrăznețe cu istoria sa bogată.

Printre cele mai reprezentative repere contemporane ale orașului se numără Casa da Música, un centru cultural futurist, în formă de diamant, proiectat de arhitectul olandez Rem Koolhaas. Casa da Música este și unul dintre cele mai interesante obiective unde puteți admira plăcile Azulejo.

În camera VIP sunt proiectate într-un stil care seamănă foarte mult cu arta plăcilor din secolul al XVI-lea din Portugalia, cu elemente ale Renașterii europene încorporate în modelele complicate. 

Un farmec aparte îl au hotelurile de tip boutique sau casele private care profită la maximum de spațiile neobișnuite oferite de centrul vechi al orașului pentru a ține pasul atât cu nevoile turiștilor cât și cu crearea de spații potrivite pentru localnici.

În periplul pe străzile orașului, nu aveți cum să ratați instagramabila Livraria Lello, una dintre cele mai vechi și frumoase librării din Portugalia și principală sursă de inspirație pentru seria de ficțiune Harry Potter, semnată de scriitoarea J.K Rowling. Acest monument de interes public și pe cale de a deveni Monument Național, proiectat de inginerul din secolul XIX, Francisco Xavier Esteves, combină stilurile art nouveau și art deco. Clădirea a reușit să-și păstreze în timp, atât în exterior cât și în interior, fațada neogotică, scara roșie iconică și vitraliile emblematice.

Foto: Felix Sanchez Arrazola / Alamy / Profimedia

Dincolo de istorie, cultură și arhitectură, Porto este o metropolă plină de viață care se destăinuie în toată splendoarea, la apusul soarelui, pe malul râului Douro.

Foto: brunocoelho, Panther Media GmbH / Alamy / Profimedia

După ce v-ați săturat de vizitat muzee, catedrale, biserici și alte obiective istorice, cartierul Ribeira vă oferă ocazia să vă relaxați la terasele și cluburile de pe malul apei. 

Porto nu este așezat pe șapte coline ca Lisabona, în schimb este construit în terase care oferă o priveliște spectaculoasă dar te și obosesc după ce urci și cobori o zi întreagă.

Aroma faimoaselor vinuri de Porto și imaginea emblematicului pod Dom Luis I, proiectat de Téophile Seyrig, asociatul lui Gustave Eiffel, reprezintă cel mai bun boost pentru minte și suflet înainte de a reveni la rutina cotidiană.

Distribuie articolul pe: